Банкеръ Daily

Свят

Светът се страхува, че Либия може да стане следващата Сирия

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно спиране на огъня в Либия и връщане към преговорите на всички враждуващи страни, съобщава Асошиейтед прес.

"Всякаква чуждестранна подкрепа за враждуващите страни само ще задълбочи продължаващия конфликт и ще затрудни още повече усилията да бъде постигнато мирно и всеобхватно политическо решение", каза Гутериш по повод даденото в четвъртък разрешение от турския парламент за разполагане на войски в Либия в подкрепа на международно признатото правителство в Триполи, което воюва със сили, верни на конкурентно на него правителство, което иска да превземе столицата. Турция подкрепя  правителството на премиера Файез ас Сарадж, което воюва срещу самозваната Либийска национална армия, водена от генерал Халифа Хафтар. 

Либия е държава с богати запаси на петрол и природен газ, а и граничи с важни търговски трасета в региона на Средиземноморието. Според анализатори от Дойче веле затова не е никак чудно, че към дестабилизираната страна бързо се насочиха редица чужди апетити. Това се отнася и до турското правителство. Търговията е една от основните причини, поради които Анкара се намеси в Либия, казва Ойтун Орган от Центъра за стратегически изследвания на Средния изток (ORSAM). 

За турската намеса в Либия има обаче и идеологическа причина. Генерал Хафтар е подкрепян най-вече от Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет. Всички те смятат, че Мюсюлманското братство представлява сериозна заплаха и затова воюват с всички сили срещу организацията. По време на войната от 2011 в Либия обаче Турция подкрепяше групировки, близки до Мюсюлманското братство. 

Водещите европейски държави са силно обезпокоени от евентуална турска военна намеса в Либия. В момента текат засилени дипломатически совалки, целящи да предотвратят подобен развой на събитията. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа преди два месеца пакт за сътрудничество в сферата на сигурността с Анкара. Тази стъпка подхрани опасенията, че дългогодишната война в Либия може да прерасне в регионален конфликт.  Турският външен министър пък предупреди, че конфликтът в Либия може да превърне страната в следващата Сирия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във