Банкеръ Daily

Свят

Светът се подготвя за срещата в Глазгоу, но без Русия и Китай

Според официален научен доклад от 2021 г. без незабавни и широкомащабни намаления на емисиите на парникови газове повишаването на световните температури ще надхвърли заложените нива от ръст с 1,5°C или 2°C.

На световната среща за климата COP26 в Глазгоу, Великобритания, на 1 и 2  ноември се очаква да бъдат преразгледани националните цели за намаляване на емисиите. Срещата бе отложена с една година заради пандемията от COVID-19. Някои страни обаче не са предложили по-амбициозни цели, а анализът на вече предложените мерки показва, че те са недостатъчни за овладяване на глобалното затопляне.

Според официален научен доклад от 2021 г. без незабавни и широкомащабни намаления на емисиите на парникови газове повишаването на световните температури ще надхвърли заложените нива от ръст с 1,5°C или 2°C. Социологическо проучване от август пък показва, че за 43% от европейците политиката относно климата трябва да бъде основният приоритет за ЕС. 

В резолюция от октомври  Европейският парламент изрази тревога, че целите, обявени в Париж през 2015 г., ще доведат до затопляне с много над 3°C до 2100 г. в сравнение с прединдустриалните нива. Депутатите призоваха страните от Г-20 да демонстрират лидерство и да поемат ангажимент за постигане на климатична неутралност не по-късно от 2050 г.

Срещата за климата е ключово събитие, но лидерите на Русия и Китай няма да присъстват. Президентът Владимир Путин няма да пътува до Глазгоу заради тежката ситуация  с пандемията в Русия. Той обаче изрази желание да се включи онлайн. 

Путин обяви в средата на този месец, че Русия, която е един от най-големите замърсители в света, цели да постигне въглеродна неутралност до 2060 г. Москва подготвя  стратегия, чрез която ще се опита да съкрати с близо 80 процента емисиите си до 2050 г., като постепенно престане да използва въглищата като източник на електричество и премине към по-голяма употреба на ядрената енергия и на други източници.

Президентът на Китай, Си Дзинпин, чиято страна е най-големият източник на вредни емисии в света, е малко вероятно да присъства. Си не е пътувал извън Китай през последните две години. През септември той отхвърли поканата да присъства на срещата на Г-20 в Рим на 30 октомври, която е камо ден преди началото на COP26. Той посочи, че  причината за отсъствието му е коронавирусът.

Бразилският президент Жаир Болсонаро и вицепрезидентът Хамилтън Мурао, който отговоря за околната среда, няма да присъстват, както и мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, защото в страната му ще се проведат местни избори.

Новият японски премиер Фумио Кишида заяви, че обмисля как ще участва, вероятно ще се включи онлайн.

Климатични цели на ЕС

Европейският съюз беше първата голяма икономическа сила, която декларира своите цели за намаляване на емисиите съгласно Споразумението от Париж. Първоначално ЕС се ангажира да понижи емисиите си към 2030 г. с 40% спрямо нивото от 1990 г.

През юни Парламентът прие законодателния акт за климата, който въведе в правото на ЕС политическия ангажимент за намаляване на емисиите и климатична неутралност до 2050 г. Съгласно приетия текст ЕС ще трябва да намали емисиите си с 55% до 2030 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във