Банкеръ Daily

Свят

Светът очаква срещата на Байдън за демокрация

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дел Лайен и председателят на Съвета Шарл Мишел посрещат американския президент в Брюксел. Снимка: Emerging Europe

За да успее срещата на Джо Байдън за демокрация, САЩ трябва да работят в тясно сътрудничество с НАТО и ЕС, за да предприемат конкретни мерки за спиране на ерозията на демокрациите отвътре, пише Алън Бен-Мейр от Центъра за глобални въпроси към Нюйоркския университет в Emerging Europe.

Срещата на върха за демокрация, която американският президент Джо Байдън оглавява през декември и на която ще присъстват десетки държави, със сигурност е навременна и необходима.

"Не очаквам на срещата да бъдат приети революционни и незабавни мерки за спасяване на демокрациите от бързото им разрушаване в толкова много страни. Фактът обаче, че такава среща на върха се провежда точно в този момент, е изключително важен", пише експертът.

Демокрациите по света са изправени пред големи предизвикателства, авторитарните лидери използват разочарованието и дълбоката поляризация на населението си, където демокрацията не успява да постигне резултат. Според него дори 240-годишната демокрация в Америка е била  подложена на зловещо изпитание на 6 януари, което демонстрира колко крехка може да бъде тя и колко трудно е да се поддържа, като се има предвид ненаситната жажда за власт от страна на авторитарно настроените лидери.

"Независимо колко добри идеи ще се появяват  на срещата на върха за демокрация, има три други въпроса, които  трябва да бъдат разгледани: първо, организации като ЕС и НАТО, които се основават на принципите на демокрацията, свободата и правата на човека, не трябва да допускат държави членки като Полша, Унгария и Турция да нарушават безнаказано техните харти. Второ, САЩ трябва да сложат край на практиката на натрапване на демокрацията в различни страни на всяка страна. Трето, САЩ и ЕС трябва да дават пример и да насърчават другите страни да им подражават и да им предоставят стимули да приемат демократични принципи", казва Бен-Мейр.

Според него  време на обсъжданията на срещата на върха Байдън трябва да признае грешките на САЩ в миналото и да изпрати ясно послание на целия свят, че САЩ са готови да помогнат на всяка страна, чийто народ копнее за свобода и демокрация, и да предложат да предоставят икономическа и техническа помощ. Условието обаче трябва да е техните лидери да се придържат изцяло към универсалните човешки права, върховенството на закона и управлението със съгласието на хората.

Това важи и за съюзниците на САЩ. Съединените щати не трябва да пренебрегват факта, че много от тях, особено в Персийския залив, са автократични. В тези случаи трябва да използват своята мека сила, за да ги провокират към промени.

"Нарцистичен лидер, като Доналд Тръмп, чийто глад за власт изглежда няма граници, с радост пожертва доброто на страната на олтара на изкривеното си его. Американската демокрация не може да бъде поправена, освен ако той и онези, които са му помогнали, не бъдат подведени под отговорност и не се изправят пред тежестта на закона. Да, Америка все още може да дава пример, но администрацията на Байдън трябва едновременно и систематично да се грижи за излекуването на страната от ужасните рани, нанесени на американската демокрация толкова нагло от предишната администрация", посочи анализаторът.

Той бе категоричен, че да успее срещата на върха за демокрация, САЩ трябва да работят в тясно сътрудничество с НАТО и ЕС, за да предприемат конкретни мерки за спиране на ерозията на демокрациите първо отвътре. В противен случай ще бъде трудно, ако не и невъзможно,  да помогнат за възстановяването на болните демокрации извън техните собствени орбити. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във