Банкеръ Daily

Свят

Светът е под заплаха от рансъмуер атаки от "разбойнически държави"

Барт Хротхойс

Рансъмуер атаките са определено най-голямата за сигурността. Това е най-голямата заплаха, защото е и инструмент на външната политика на „разбойнически“ държави. Те нараснаха три пъти в целия свят през 2020 г., а тази година регистрираме нов връх. Преди десет години цел на рансъмуера бяха отделните хора - някои трябваше да платят 100 или 200 евро на хакера. В днешно време средният откуп е 140 000 евро. Цели на атаките са не само големите компании, но и малки дружества, които ако не си платят, не могат да работят. Това заяви Барт Хротхойс (Обнови Европа, Нидерландия), който  е докладчик на Европарламента по темата.

С развитието на мрежовите връзки и информационните системи заплахите за киберсигурността придобиват все по-голямо значение. Те могат да причинят финансови щети и да засегнат водоснабдяването, доставките на ток или дейността на болници. От справянето с подобни заплахи зависи дали хората и фирмите ще възприемат цифровите услуги и дали Европа ще се възползва от предимствата на цифровизацията. 

Рансъмуерът е тип зловреден софтуер, който заразява компютърни системи и пречи на хората да ги използват. Жертвата на атака обикновено получава съобщение в отворен прозорец, че трябва да преведе пари, за да си възвърне достъпа до системата.

На 11 ноември депутатите приеха своята преговорна позиция за актуализирането на директивата за сигурността на мрежовите и информационните системи. 

"Виждаме, че цели на рансъмуер атаки са почти всички, които предлагат услуги на граждани - например, общини, болници, местни производители. Парламентът и Съветът работят по законодателство за киберсигурността. Целта е да има защита от хакерите. Компаниите в ЕС, които предоставят основни или важни услуги, ще трябва да предприемат мерки за киберсигурност, а правителствата ще трябва да разполагат с капацитет да помагат на компаниите и да споделят информация с тях и с други правителства", коментира Хротхойс.

Според него в областта на киберсигурността трябва да направиш така, че да не си най-слабото звено. Компаниите в ЕС към момента инвестират с 41% по-малко от компаниите в САЩ. А САЩ се движи бързо напред, президентът Байдън създава извънредно законодателство.

"Не искаме да попадаме в ситуация, в която Европа става по-привлекателна за хакерите в сравнение с други части на света. Инвестициите в киберсигурност трябва да се направят сега", добави евродепутатът.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във