Банкеръ Daily

Свят

Светът е на прага на революционна данъчна реформа

Германският финансов министър Олаф Шолц

Светът е на прага на грандиозна революция в данъчната система за големите компании, заяви германският финансов министър Олаф Шолц пред Дойче Веле.

Само преди няколко дни повече от 130 държави подписаха споразумение с посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Само Ирландия и осем други държави отказаха да подкрепят споразумението. България е сред страните, които подкрепиха реформата.Така за първи път от 100 години насам световната общност ще постигне съгласие за радикално преструктуриране на данъчната система, което ще я направи по-справедлива за световната икономика, включително интернет. 

"Споразумението, постигнато за глобално ефективно минимално данъчно облагане, е колосална стъпка към по-голяма данъчна справедливост“, каза  Шолц и добави, че "в бъдеще големите корпорации ще плащат справедливия си дял във финансирането на общото ни благосъстояние“.

Президентът на САЩ Джо Байдън също приветства сделката.

"С установения глобален минимален данък мултинационалните корпорации вече няма да могат да изправят страните една срещу друга в опит да намалят данъчните ставки надолу. Те вече няма да могат да избягват да плащат справедливия си дял, като скриват печалбите, генерирани в САЩ или която и да е друга държава, в юрисдикции с по-ниски данъци.“, обясни той. 

Договорената ставка от 15% ще се прилага за компании с оборот над прага от 750 милиона евро. Очаква се споразумението да засегне компании с глобаен оборот над 20 млрд. евро и 10% марж на печалбата преди облагането. Изключена е само корабоплавателната индустрия, тъй като повече от век тези фирми са били облагани само в тяхната юрисдикция на пребиваване. Големите банки и доставчиците на финансови услуги са освободени от натиск от Великобритания, както и петролната индустрия, резултат от брилянтното лобиране от Саудитска Арабия, Русия и мултинационални петролни компании като Exxon. За по-малките държави, тоест бившите данъчни убежища, има специални правила. Инвестициите в производствени съоръжения или логистични центрове служат за намаляване на данъчните задължения.

Държавите, подкрепили споразумението, представляват повече от 90% от световния БВП. 

Техническите подробности трябва да бъдат договорени до октомври, така че новите правила да могат да бъдат приложени до 2023 г.,

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във