Банкеръ Daily

Свят

Световните лидери ще търсят спасение от климатична катастрофа

Срещата на върха по въпросите на климата в Ню Йорк, която започна на 23 септември, нажежи страстите. Темата се оказа по-конфликтна дори от дискусиите за военни конфликти. На форума присъстват близо 60 световни лидери, а България е представена от президента Румен Радев. Изненадващо се появи и Доналд Тръмп, който, верен на стила си, седна в публиката. Реч произнесе и 16-годишната природозащитничка Грета Тунберг, обвинявайки лидерите, че бездействат по темата с глобалното затопляне.

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана. Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи. Но младите започват да разбират вашето предателство. Цели екосистеми рухват, ние сме в началото на масово изчезване, а всичко, за което вие говорите, е пари и небивалици за вечен икономически растеж? Как се осмелявате?", подчерта Тунберг и напомни, че заедно с 15 млади активисти от целия свят са подали жалба в ООН, за да протестират срещу липсата на действия от страна на правителствата.

Доналд Тръмп реагира скептично за изказването на младата активистка и й се подигра в Туитър: "Тя изглежда много щастлива млада жена, която гледа към прекрасно и усмихнато бъдеще. Толкова е приятно да я гледаш", иронизира американският президент, който изтегли страната си от Парижкото споразумение и е прословут с неподатливостта си към проблемите на климата.

Добрата новина от форума е, че  66 страни са се присъединили към целта за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г., а към тях са се присъединили 10 региона, 102 града и 93 предприятия. Тази цел беше установена от учените, за да може да се задържи затоплянето на планетата в границите, очертани от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., а именно в най-лошия случай увеличение с 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера, съобщи АФП.

Друга конкретна стъпка е, че 68 страни са се ангажирали да завишат целите в плановете си за борба с климатичните промени до 2020 г. Освен това 30 страни са се присъединили към съюз, който обещава да спре изграждането на централи с въглища от 2020 г.

Британският премиер Борис Джонсън пък обяви, че Обединеното кралство ще инвестира над 1 млрд. долара за спасяване на застрашените видове. Той също така призова за по-сериозни действия за справяне с глобалното затопляне и загубата на биологично разнообразие. Премиерът обяви и фонд от 220 милиона паунда, който да помогне за спасяването на застрашени животни и борба с незаконната търговия на диви животни. 

Питър Уинсор, директор на Арктическата програма на WWF, предупреди, че климатичната криза причинява необратими промени на полюсите.

„Морският лед е дъждовната гора на полярните райони. Много видове разчитат на това местообитание, а то изчезва. Бързите темпове на изменение на климата застрашават също препитанието и културата на общностите, живеещи в Арктика. Над 600 милиона души живеят във високопланински райони и зависят от реките, захранвани от ледници. Тяхното постепенно топене обаче, резултат от климатичните промени, в дългосрочен план ще лиши тези места от достъп до прясна вода. Това ще засегне производството на храна и енергия и ще се отрази негативно върху икономиките на най-уязвимите общности. Ще се увеличи и глобалният натиск върху популациите от сладководни видове, които вече са в катастрофално състояние. Според доклада на WWF „Жива планета“ те са намалели с 83 % от 1970 г. насам.

Експерти по климата към ООН изготвиха доклад, чието публикуване предстои, за предстоящите необратими климатични промени. Докладът акцентира върху последствията за хората.

Моретата на Земята са се затоплили, но са станали по-малко солени за сметка на увеличената им киселинност. Зачестяват горещите вълни в моретата, което води до промяна в екосистемите – морските видове се преместват на стотици километри в търсене на храна. Учените прогнозират покачване на океанското ниво с около 43 см, ако температурата на въздуха се повиши с два градуса; ако повишението е с 3 или 4 градуса, нивото на океаните ще се вдигне с 84 см.

Планините ще загубят голяма част от снежната си покривка, което ще се отрази върху туризма, земеделието и енергоснабдяването. Пермафростът (вечната замръзналост) също вече се топи, а там се съдържат около 800 000 тона живак и други токсични субстанции, които ще попаднат в питейната вода – ако климатичното затопляне продължи със същия темп.

Страните от Европейския съюз са сред най-активните участници в дискусиите за климатичните промени, а и предприема действия в различни области, за да намали емисиите си на парникови газове и да помогне за овладяване на промените в климата. ЕС се е ангажирал с амбициозни цели за предотвратяване на опасните климатични изменения. През октомври 2014 г. ръководителите на страните в общността  приеха рамка за политиките в областта на климата и енергетиката до 2030 г., с която приеха да намалят общите емисии на ЕС с поне 40% до 2030 г. спрямо нивото от 1990 г. Целта е заложена като ангажимент на ЕС в световното споразумение за климата от Париж.

През ноември 2018 г. Европейската комисия представи дългосрочна стратегия за изграждане до 2050 г. на икономика, която не вреди на климата. Стратегията, която предполага съвместни действия от страните членки, ще бъде разгледана на среща на върха на ЕС през май 2019 г.

Парламентът гласува резолюция по темата през март 2019 г., в която призова ръководителите на страните в ЕС да постигнат съгласие за по-амбициозни цели за намаляване на емисиите. Освен това депутатите заявиха, че поне 35% от европейските средства за изследвания трябва да бъдат насочени за решаване на проблемите с климата.

Около 15% от емисиите на въглероден диоксид идват от леките и товарните автомобили. Парламентът прие законодателство, което затяга стандартите и въвежда цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 37,5% за новите автомобили и с 31% за вановете до 2030 г. На 18 април Парламентът също така одобри предложение за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от камионите с 30% до 2030 г. спрямо нивата на емисиите от 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във