Банкеръ Daily

Свят

Световният икономически форум ще заседава в Сингапур

Годишната среща на световните политически и бизнес лидери на Световния икономически форум, която традиционно се провежда всяка зима в Давос, Швейцария, ще се състои през 2021-а в Сингапур. Мотивите на организаторите на едно от най-значимите световни икономически събития са, че равнищата на заразените от COVID-19 в Европа са направили невъзможна срещата на Стария континент, докато Сингапур успешно се е справил с овладяването на вируса. Така едва за втори път от 1971-а насам форумът ще се проведе извън Давос и за първи път - в Азия. 

"Световният икономически форум свиква Специалното годишно съвещание 2021-а в Сингапур от 13 до 16 май. То ще се върне в Давос-Клостерс за годишната среща през 2022-а", съобщават организаторите на събитието в изявление за пресата, публикувано във вечерните часове на 7 декември. Мотото на форума е "Големият рестарт". 

Сингапур остави почти напълно затворени границите си през по-голямата част от 2020-а и спечели международните аплодисменти за начина, по който управляваше разпространението на вируса, включително с въвеждане на широко проследяване на контактните на заразените лица и строг контрол за спазване на карантината. Страната бе принудена да отмени и плановете си за създаване на въздушен коридор до Хонконг през ноември.

Сингапурските власти, които през 2018-а организираха и домакинстваха историческата среща между щатския президент Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея - Ким Чен Ун, уверяват, че планират множество предпазни мерки за годишната среща на Световния икономически форум, за да предотвратят разпространението на вируса. Те включват тестване на гостите при пристигането им и по време на събитието, както и проследяване на контактите на всичките участници. 

В специално изявление министърът на търговията на Сингапур - Чан Чун Синг - посочва, че за форума е предвидена и специална виртуална компонента, която ще позволи по-широко участие в него, предвид наложените от пандемията трудности при пътуванията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във