Банкеръ Daily

Свят

Световният икономически форум ще е в Люцерн през май догодина 

Люцерн - градът, езерото и планините

Световният икономически форум ще проведе годишната си среща през 2021 година в Люцерн-Бюргенщок (Швейцария) от 18 до 21 май, съобщи Ройтерс, като цитира съобщение от организаторите.
През август стана известно, че събитието няма да бъде в швейцарския ски курорт Давос, където традиционно се провежда, заради пандемията от коронавируса.
Остава и уговорката, че срещата ще се състои, ако са налице всички условия, за да може да се гарантира здравето и безопасността на участниците. 

Световният икономически форум (World Economic Forum, WEF) е международна неправителствена организация с централен офис в Женева.

Създадена през 1971 г. от професора по икономика от Женевския университет Клаус Шваб, организацията е най-популярна със свикваните ежегодно в Давос (планинския курорт в Граубюнден, Алпите) срещи на световни икономически и политически лидери, интелектуалци и журналисти. Традиционно се провежда в края на януари – началото на февруари. На форума се обсъждат най-важните световни теми. 

Началото на организацията е поставено през януари 1971 година.  Първоначалното наименование на организацията е Европейски мениджърски форум. През 1987 г. името е сменено на Световен икономически форум и обсегът му е разширен към осигуряване на платформа за разрешаване на международни конфликти.

По инициатива на Клаус Шваб през 1971 г. в Давос се събират някои от водещите бизнес лидери от Западна Европа на първия Европейски мениджърски симпозиум, който се провежда в Конгресния център в Давос под патронажа на Европейската комисия и европейски индустриални организации. Идеята е пред европейските фирми да се представят новите мениджърски практики, прилагащи се успешно по онова време в САЩ, и така чрез внедряването на нови управленски подходи „европейският бизнес да се изправи пред предизвикателствата на международния пазар“, както самият Шваб изтъква. А също така да се повиши конкурентоспособността на европейските предприятия и като цяло на европейската икономика, за да може тя успешно да се съревновава с американските и световни конкуренти в периода на следвоенната икономическа доминация на САЩ.

Развитието на фокуса на организацията от конкретно мениджърски към икономически и социален се случва естествено в хода на световните събития. 

Постепенно с годините политическите лидери започват да гледат на форума като на неутрална платформа, където могат да разговарят и да изгладят противоречията си.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във