Банкеръ Daily

Свят

Световният икономически форум се връща в Давос през януари

Световният икономически форум потвърди намеренията си да посрещне отново световни лидери, корпоративни мениджъри и активисти в Давос през януари 2022-а - две години след последната им ежегодна среща в обичайната им база в швейцарските Алпи. 

Решението за присъствена конференция идва след труден период за създателя на форума Клаус Шуоб и неговите сътрудници, които разчитат на тези сбирки за по-голямата част от доходите и за поддържането на репутацията на събитието. 

Последното съвещание в Давос през януари 2020-а съвпадна с момента, в който световните лидери и бизнесът осъзнаха, че COVID-19 може да се превърне в сериозно предизвикателство, надхвърлящо пределите на Китай. Оттогава пандемията приземи самолетите, порази икономиките и предизвика спазъм в снабдителните вериги, поддържащи глобализацията, която форумът сърцато прокламира.

Заразата наложи и принудителни промени на плановете на организаторите на събитието. През юни 2020-а те обявиха идеята си за "двойна среща на върха" през януари 2021-а - комбинация от виртуални сесии от различни точки на света плюс няколко присъствени срещи в Давос. Два месеца по-късно тези намерения придобиха друг формат - форум през лятото на 2021-а. А през октомври - събиране на две места на противоположните брегове на езерото в Люцерн. До декември 2020-а организаторите на събитието се отказаха от събирания на територията на Швейцария и избраха Сингапур, където заболелите бяха сравнително по-малобройни, за домакин на срещата през май 2021-а. Два месеца по-късно, предвид удължените рестрикции за пътувания последва поредното отлагане на датата на форума за август. А през май и този план бе отменен заради новия взрив от заболели от вируса, принудил Сингапур да въведе отново стриктни мерки за социална дистанция. 

Оттогава много конференции и търговски изложения започнаха постепенно да се завръщат, успоредно с ударната ваксинация на населението на Земята. Но мнозинството бизнеслидери смятат Давос за безспорен тест на желанието на глобалния елит да възстанови персоналните връзки. 

Организаторите на форума съобщиха през седмицата, че годишното съвещание ще се състои в Давос от 17 до 21 януари, определяйки събирането като "първото истинско събитие, на което световните лидери да определят дневния ред на устойчивото възстановяване". Те посочват, че срещата ще насочи вниманието към "икономическите, природните, политическите и социални пропуски, изострени от пандемията" и ще включи теми като възстановяване на доверието и по-интензивно икономическо включване на работещите. 

Засега форумът дава оскъдни подробности за начините на предпазване на делегатите и персонала от заразата. Организаторите посочват, че работят в тясно сътрудничество с швейцарските власти, с експертите и със здравните организации, за да въведат "подходящите мерки и да ги адаптират към събитието".

"В свят, изпълнен с несигурност и напрежение, персоналният диалог е по-важен от всякога", коментира Шуоб. И допълва, че "лидерите са длъжни да работят заедно и да възстановят доверието, да увеличат глобалното сътрудничество и да полагат усилия за вземане на устойчиви и смели решения". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във