Банкеръ Daily

Форумът в Давос

Световният елит вещае нов световен ред и край на глобализацията

S 250 3194ee46 f41b 4d88 8226 f4d1276692f3

Нов световен ред, промяна в правилата на играта и край на глобализацията, такава, каквато я познаваме. Това вещае световният политически и бизнес елит, който се събра от 22 до 26 май в швeйцapcĸия ĸypopт Давос за Cвeтoвния иĸoнoмичecĸи фopyм.

Над 2500 икономически и политически лидери (поне 50 от които премиери и президенти), интелектуалци, журналисти и експерти от целия свят обсъдиха най-актуалните глобални проблеми, като акцентът беше войната в Украйна, възстановяването на световното  икономическо равновесие, борбата с климатичните промени и киберсигурността. След 2-годишна пауза заради пандемията, лидерите отново се срещнаха на живо, но още преди официалното откриване на форума на всички им беше ясно, че атмосферата вече е различна. Част от пищните партита, организирани по традиция от новобогаташите милиардери, бяха отменени предварително, а дрескодът (меко казано) се оказа странен и се "движеше" между

участници по маратонки за 250 долара до дами с обувки за 5000 евро едната.

Такова беше и настроението - объркано и не толкова официално, колкото обикновено.

Ръководителите на огромни компании и инвестиционни фондове предупредиха, че световната икономика спешно се нуждае от стратегически решения - заради войната в Украйна, заради съсипаните вериги за доставки по време на пандемията, заради сътресенията на борсите и мрачните икономически перспективи. Според тях с глобализацията, каквато я познаваме от 30 години, вече е свършено. Неизвестна остава само точната дата на нейната кончина. Точната диагноза обаче бе поставена от бившия председател на Европейската комисия и настоящ директор на "Голдман Сакс“ - Жозе Мануел Барозу: големите компании се ориентират към връщане на производството в собствените си държави, а икономическата политика става все по-регионална.

Стратегията за глобализация, активно налагана с всички възможни средства, се оказа пред провал заради... най-обикновен егоизъм: въпреки че осъзнават своите глобални ангажименти, богатите икономики не престанаха да поставят като приоритет

единствено оцеляването на "собствените" си корпорации.

Ето защо изпълнителните директори на най-големите световни компании обявиха, че са крайно притеснени за по-нататъшното икономическо развитие на човечеството. И изтъкнаха, че китайската политика за нулев ковид, която прекъсна веригите за доставки и доведе до недостиг на ключови компоненти и суровини, продължава да задълбочава кризата. И... още дълго ще стресира бизнеса, редом с инфлацията.

Главният изпълнителен директор на групата за частни инвестиции „Warburg Pincus“ - Чарлз Кей, подчерта, че никой от присъстващите на форума не се е сблъсквал с подобни условия по време на своята инвестиционна кариера. Така че едно било ясно - в момента геополитиката е основен фактор при вземането на инвестиционни решения и всеки трябва да се спасява както може, защото универсални решения за изход от кризата няма.

Другият проблем е, че

войната в Украйна продължава да "помпа" инфлацията.

Централните банки повишават лихвените проценти в опит да намалят все по-високите разходи за живот, но мнозина вече се съмняват, че тази мярка ще даде някакъв положителен резултат.

Анализатори предупреждават, че пазарите в Европа не функционират правилно. Според тях нормалният отговор на ненормално високите цени на енергията и храните е осигуряване на стимули за повече и по-разнообразно производство. Подобен ход би помогнал за задържане и понижаване на цените поне за няколко месеца, но това в момента не се случва и няма изгледи да се случи.

В същото време, участниците във форума са притеснени и че руската инвазия в Украйна е довела до сериозно прекъсване на ключови хранителни доставки на пшеница и слънчогледово олио. Прогнозите са, че през догодина ножицата между търсенето и предлагането ще бъде отворена още повече, а това не предполага никакво нормализиране на цените през следващите... четири-пет години.

Храната и енергията са "оръжие"

Западните представители са убедени, че сегашните обстоятелства са част от стратегията на Русия да тества издръжливостта на международната общност.

Преди седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Москва, че използва храната като оръжие и че държи като "заложници“ не само украинците, но и милиони хора по света.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев веднага отхвърли обвиненията и заяви, че "руснаците не са идиоти и няма как да изнасят храни, докато са обект на строги санкции".

"Ответният удар" не закъсня, макар нанесен издалеч и уж елегантно: организаторите на форума в Давос забраниха участието на руската делегация и докрай не остъпиха от позицията си.

В речта си пред Световния икономически форум, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен директно обвини Русия, че използва енергийните си доставки като оръжие и това има глобални последици. "Същият модел се появява и в продоволствената сигурност“, отбеляза тя и обяви, че Брюксел е одобрил отпускането на още 500 млн. евро военна помощ за Украйна.

Безспорно обаче най-мрачната прогноза е дело на американския милиардер Джордж Сорос. В прав текст той предупреди, че конфликтът между Русия и Украйна

ще прерасне в трета световна война,

която... никой няма да спечели, защото цивилизацията няма да оцелее.

"Трябва да мобилизираме всичките си ресурси, за да доведем войната до ранен край. Най-добрият и може би единствен начин да запазим нашата цивилизация е да победим Путин възможно най-скоро“, обясни той и отбеляза, че въпреки санкциите и взетите мерки, Европа продължава да е прекомерно зависима от руските изкопаеми горива.

Според него вината за това до голяма степен е на бившия германски канцлер Ангела Меркел, която е водела политика на меркантилизъм и е насърчавала търговията с Путин, сключвайки с него специални сделки за доставки на газ. И че днес Европейският съюз не е в състояние да забрани тоталния внос заради съпротивата на Германия и Унгария.

В опит да защити мултилатерализма, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи в речта си, че

свободата е по-важна от свободната търговия,

а защитата на ценностите - по-важна от печалбата!

Той също описа войната на Русия срещу Украйна като промяна на играта и смяна на световния ред. И недвусмислено заяви, че НАТО ще защитава всеки сантиметър от територията на държавите членки и поради тази причина от "известно време" насам 100 000 души са поставени в постоянна бойна готовност.

Овациите на форума обра обаче президентът на Украйна Володимир Зеленски.Във виртуална реч той призова световния бизнес да прекъсне връзките си с Русия и подчерта, че ако Западът е помогнал по-рано, днес човешките жертви щяха да са многократно по-малко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във