Банкеръ Daily

Свят

Световният държавен дълг в края на годината ще достигне 99% от световния БВП

Общият суверенен държавен дълг на всички страни в края на тази година ще се приближи до 99% от световиния БВП. Бюджетният дефицит също така ще достигне сериозни нива. Това се казва в  статия на главния икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат и директора на департамента по бюджетните въпроси в МВФ Витор Гаспар.

"В резултат на пандемията показателите на световния дълг и на дефицита рязко са нараснали до вече безпрецедентно високи равнища. Средният показател на общия дефицит в бюджета по отношение на БВП през 2021 година достигна 9.9% за страните с развита икономика, 7.1% за страните с развиващи се пазари и 5.2% за развиващите се страни с ниско ниво на доходите. Според прогнозите, към края на тази година глобалният държавен дълг ще се приближи към 99% от световния БВП", считат авторите на статията.

Според тях различията в плана за достъп до ваксини и възможноста да се използва политическа поддръжка водят до нарастващ разрив между развитите икономики и много от страните с развиващи се пазари и развиващи се икономики.

„Сблъсквайки се с високите показатели за дефицита и безпрецедентните равнища на задлъжнялостта, страните  с ограничен достъп до финансиране са принудени „да ходят“ по острието на бюджетния нож като балансират между нуждата от оказване на належаща подкрепа на хората и бизнеса и съхраняване на финансовата стабилност",  подчертават авторите на статията. Според тях, "без решителни мерки по отстраняване на този растящ разрив, COVID-19 ще  продължи да покосява живота ни и да унищожава работни места, нанасяйки дългосрочно щети върху инвестициите, производителността и икономическия ръст в най-уязвимите страни".

В МВФ считат, че "пандемията още повече ще влошава живота на най-уязвимите слоеве сред населението, а в страните ще нараства равнището на крайна нищета".

В отговор на кризата, МВФ е предоставил на 85 страни общо 117 млрд. долара като нови програми за финансиране, а също така и облекчение на бремето за обслужване на дълговете, отбелязват авторите на статията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във