Банкеръ Daily

Свят

Световни учени твърдят: коронавирусът се пренася по въздуха

Учени от цял свят се обединиха около тезата, че новият коронавирус се пренася по въздуха. Затова те настояват Световната здравна организация (СЗО) да промени препоръките си и да се съобрази с последното откритие, предаде Ройтерс.

Общо 239 учени от 39 държави представят доказателства, че много малки частици във въздуха могат да заразяват хората.  Според обаче СЗО коронавирусът се предава от човек на човек чрез малки капчици, изхвърлени от носа или устата, когато заразеният кашля, киха или говори. 

"Независимо дали в по-големи капки, които се задържат във въздуха след кихане, или в много по-малки капчици, които могат да прекосят цяла стая, коронавирусът се пренася по въздуха и хората могат да се заразят, когато ги вдишат", пишат учените.

Миналата седмица пък индийски учени обявиха, че ще имат готова разработена за разпространение ваксина срещу коронавируса до шест седмици.

Bharat Biotech International, индийски производител на ваксини, получи одобрение от регулаторите да започне клинични тестове върху хора, но вече има подкрепата на водещ държавен орган по медицински изследвания, което ускорява процеса.

"По план ваксината трябва да бъде пусната в полза на общественото здраве в страната от 15 август", отбелязват от Индийския съвет по медицинските изследвания. "Този проект е приоритетен и ще бъде следен на най-високо равнище от правителството“, се посочва още в позицията на организацията.

По същото време директорът на Руския национален изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея” Александър Гинцбург обяви, че разработената руска ваксина срещу коронавирус ще бъде ефективна в продължение на повече от две години. Гинцбург обясни, че препаратът използва аденовирусите, за да достави гени, кодиращи протеина на „короната” у вируса. Ваксината ще се поставя два пъти, като един и същи ген ще бъде вкарван в организма с помощта на различни носители. Това ще даде възможност да се изгради защитен имунитет, при това за продължителен период от време.

Според проф. Гинцбург, подобен подход гарантира с голяма вероятност, че човек, на когото е поставена такава бустер ваксина, т.е. в подсилен вариант, ще бъде защитен от евентуално заразяване с коронавирус „най-малко за период от 2 години, а е възможно и за по-продължителен период”.

Гинцбург поясни, че подобно продължително действие на препарата е доказано при съвместната работа с медицинските институции на руското военното министерство в Гвинея при разработването на ваксини срещу ебола.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във