Банкеръ Daily

Свят

Световни лидери почетоха арменския геноцид в Ереван

Траурна служба в Ереван

Световни лидери, сред които Владимир Путин и Франсоа Оланд, почетоха с минута мълчание паметта на арменците, избити по време на Първата световна война, на церемония в Ереван.

"Близо 1.5 млн. души са избити само защото били арменци. И вечно безмълвие последва невъобразимото зверство на човешкия род", заяви арменският президент Серж Саркисян.

Френският президент Франсоа Оланд се преклони в памет на жертвите на арменския геноцид и заяви, че трагедията на арменския народ никога няма да бъде забравена: "Франция осъжда с всичка сила кланетата, където и да са се случили, и режимите, които извършват престъпления срещу човечеството".

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия скърби за жертвите на арменския геноцид. На възпоменателната церемония Путин подчерта, че не може да има оправдание за масовото убийство на хора: "Събитията от 1915-а година потресоха целия свят, а в Русия бяха възприети като лична трагедия".

В изявлението си по повод деня за солидарност с арменския народ президентът на САЩ Барак Обама не използва понятието "геноцид". Той заяви, че масовите убийства, извършени от османски турци преди един век, навеждат на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във