Банкеръ Daily

Свят

Световната здравна организация удължава извънредното положение заради коронавируса

Световната здравна организация удължава режима на международно извънредно положение заради продължаващото разпространение на пандемията от коронавирус с още три месеца. Това съобщи ТАСС след проведеното заседание на комитета на СЗО по извънредните ситуации.
Комитетът ще бъде свикан отново след три месеца.
Сегашната пандемия представлява криза, каквато се случва веднъж на столетие, а последиците й ще се усещат през идните десетилетия, отбелязва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. С взетите мерки досега много въпроси са разрешени, но и много остават все още без отговор.
Едно изследване на имунитета, с което СЗО разполага, показва, че по-голямата част от населението на Земята остава възприемчиво към този вирус, дори в районите, които са преминали тежко епидемията, посочва Тедрос Аданом Гебрейесус.
Комитетът е препоръчал на Световната здравна организация да продължава да координира и мобилизира глобалните и регионални организации за борба с пандемията и да оказва подкрепа на страните в мерките им срещу разпространението на инфекцията. Заедно с това е необходимо СЗО да съдейства за ускоряване на научните изследвания за изясняване на животинския източник и потенциалния природен резервоар на коронавируса.
Това е четвъртото заседание на комитета по извънредните ситуации. Световната здравна организация обяви режим на извънредно положение в световното здравеопазване заради коронавируса на 30 януари тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във