Банкеръ Daily

Свят

Световната търговия се възстановява бавно, перспективите са несигурни

Световната търговия вероятно ще се свие със 7% до 9% през 2020 г. спрямо нивата през предходната година, въпреки признаците на крехко възстановяване през третото тримесечие, особено в Китай. Това показва доклад, изнесен на Конференция на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), цитиран от Ройтерс.

Според доклада нито един регион не е пощаден от приблизително 19% спад на годишна база в световната търговия през второто тримесечие, след като пандемията от COVID-19 удари икономиките.

Организацията отбелязва, че обемът на световната търговия се е възстановил до известна степен през третото тримесечие до спад от около 4,5% спрямо същия период преди година.

„Търговията с домашно офис оборудване и медицински консумативи се увеличи през третото тримесечие, докато автомобилният и енергийният сектор допълнително отслабнаха“, твърди UNCTAD и отбелязва, че ръстът в текстилния сектор също е силен.

В предварителната си прогноза ООН очаква 3% спад на годишна база през четвъртото тримесечие, но в новия си доклад организацията отчита несигурността, която продължава да съществува заради коронавируса и предупреждава, че ако пандемията се възроди през следващите месеци, това може да доведе до влошаване на обстановката и внезапно увеличаване на политиките за ограничаване на търговията.

През третото тримесечие след спада в първите месеци на пандемията износът в Китай се е възстановил силно и отчете годишен темп на растеж от близо 10%.

„Като цяло нивото на китайския износ за първите девет месеца на 2020 г. е съпоставимо с това от 2019 г. за същия период“, се казва в доклада.

По-рано този месец Световната търговска организация (СТО) подобри прогнозата си за търговията с ресурси след оптимистични данни през юни и прогнозира спад от 9,2% за 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във