Банкеръ Daily

Свят

Световната програма по прехраната на ООН е носител на Нобеловата награда за мир за 2020 г.

Световната програма по прехраната на ООН спечели Нобеловата награда за мир за 2020 г. заради усилията си в борбата с глада и хранителната несигурност по света. Това обяви днес в Осло председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен.

Тя изтъкна ролята на програмата на "водеща сила в действията по предотвратяване на използването на глада като оръжие във войни и конфликти".

Тази година имаше рекорден брой номинации - 318. От номинациите 211 бяха на отделни личности, а останалите - на организации.

Номинираните за Нобеловата награда за мир организации тази година бяха 107, като това нарежда тазгодишната надпревара на четвърто място в досегашната история на Нобеловите награди по брой на номинираните организации.

Паричната стойност на наградата  е малко над 1 млн. евро. 

Нобеловата награда за мир за 2019 г. бе присъдена на премиера на Етиопия Аби Ахмед. Престижното отличие e заради приноса му за сключване на мирно споразумение с Еритрея. 

На 9 юли двете африкански страни обявиха края на войната помежду си, продължила две десетилетия. В хода на мирния процес бяха отворени посолства и граници, а телекомуникационните и търговски връзки - възстановени. Споразумението възражда и дипломатическите връзки между Сомалия и Еритрея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във