Банкеръ Daily

Свят

Световната политическа система е в безпрецедентна криза, заяви Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че световната политическа система е в „безпрецедентна криза“ и призова за формиране на нови съюзи, които да решат глобалните проблеми в призив, подкрепен от лидерите на Китай и европейските държави, предава АФП, цитирана от "Фокус".

Макрон беше домакин на около две дузини държавни и правителствени ръководители на Форума за мира в Париж броени дни след като изпрати ударни вълни през западните столици, като предупреди за жизнеспособността на многостранните органи НАТО и ЕС.

"Изпитваме безпрецедентна криза в нашата международна система", каза президентът, като продължи темата от интервю, което даде за The Economist, в което той предупреди, че НАТО преживява „мозъчна смърт“ и ЕС рискува да стане незначителен играч в световните отношения.

Макрон, който все повече се утвърждава на международната сцена след 2017 година, заяви, че са нужни „нови начини за сътрудничество, нови съюзи“ между държавите и организациите.

Глобалните политически и икономически системи, изградени след края на Втората световна война, добави той, донесоха мир в някои региони и помогнаха за извеждане на мнозина от бедността. Но се появиха нови неравенства между народите и страните, които могат да доведат до прераждането на национализма и увеличение на едностранните действия, „дори и сред онези, които са най-големите пазители на тази международна система“, обясни френският лидер.

За да се изправи пред днешните предизвикателства - бедността, войната, неконтролираното нарастване на населението, миграцията и намаляващите природни ресурси - светът се нуждаеше от „повече сътрудничество“, а не по-малко, настоя президентът.

Без „лицемерие“

Освен това той предупреди, че не трябва да има „скромничене или лицемерие“, когато се поставят под въпрос основите на многонационалните органи, като ООН, които, по неговите думи, в момента са „блокирани“.

Интервюто на Макрон с The Economist предизвика много противоречия, като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че коментарите му са „драстични“, а държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоява, че НАТО е „важен, критичен“.

Но коментарите на Макрон, който изясни, че иска диалог с руския президент Владимир Путин, получиха гореща подкрепа от Москва.

Визирайки критиците си, във вторник френският лидер каза, че е изключително важно да се казват нещата с имената им. „Мисля, че се нуждаем от истината... мълчанието не е решение“, категоричен е той.

Германският външен министър Хайко Маас се съгласи, че има „нужда от действия в международното сътрудничество“, включително в рамките на НАТО, и добави, че е добре тези въпроси „да се обсъждат открито“.

На същото събитие във вторник избраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоя, че за справяне с днешните предизвикателства са необходими „силни институции и по-ефективно многостранно сътрудничество“.

„Въпреки това твърде често се случва точно обратното; съществуващите сили вървят по нови пътища сами, появяват се нови сили, други се завръщат и се консолидират“.

Разпространение на едностранните действия

Освен това фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да увеличи авторитета си на международната сцена.

Тя се надява, че под нейно наблюдение Комисията да е „наистина геополитическа“.

„Искам по-насочен навън Европейски съюз, Европа, която защитава колективно нашите общи ценности и интереси по света“, подчерта бъдещият председател на ЕК.

По нейните думи многостранността най-накрая е създала „мирна и обединена следвоенна Европа, в която разрешаваме нашите различия на около масите, а не между окопите“.

„Никога не трябва да забравяме колко далеч сме стигнали и защо", каза тя, присъединявайки се към Макрон в предупреждение срещу хегемонията и национализма, за които френският лидер заяви, че е бил тестван преди и „ни даде война“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във