Банкеръ Daily

Свят

Световната икономика ще забави темпото си на възстановяване

Щамът Омикрон ще забави възстановяването на световната икономика, прогнозира директорът на Световната търговска организация.

Според Нгози Оконджо-Ивеала до такава ситуация обаче може да не се стигне, ако бъде намерено решение на въпроса с неравномерния достъп до ваксини.

"Ако не работим много усилено, за да разрешим този проблем, ще продължим да се сблъскваме с трудности, които в крайна сметка наистина ще представляват огромен риск за устойчиво икономическо възстановяване в света", каза ръководителят на СТО.

Преди няколко дни същата прогноза направи и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Новият щам на коронавируса, който има вероятност да се разпространи много бързо, може да подкопае доверието. Поради това вероятно ще видим някои понижения на направената от нас през октомври прогноза за растеж на световната икономика, каза тя.

Същевременно Георгиева посочи, че виртуалната среща (през ноември) между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин е била позитивен сигнал за възстановяването на световната икономика.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във