Банкеръ Daily

Свят

Световната икономика ще изскочи над 100 трлн. долара през 2022-а

Глобалният БВП ще надхвърли за първи път 100 трлн. щ. долара  през 2022-а - две години по-рано от първоначалните прогнози, твърди Центърът за икономически и бизнес проучвания (CEBR). Световното стопанство ще получи подкрепа от продължаващото възстановяване от пандемията, въпреки че ако инфлацията се окаже по-упорита, тя може да възпрепятства усилията на политиците да не допуснат икономиките им да попаднат в поредната рецесия, отбелязва още един от водещите британски институти за икономически анализи и прогнози.

"Най-важният въпрос за 20-е години на нашия век ще е как световните стопанства ще се справят с инфлацията", посочва Дъглас Макуилямс - заместник председател на CEBR. Той се надява, че със сравнително скромни корекции непреходните елементи ще бъдат поставени под контрол. А ако те не успеят, светът ще трябва да се подготви за рецесия през 2023-а или 2024-а. 

Прогнозата на CEBR е сходна с оценките на Международния валутен фонд, които също предвиждат, че при сегашните цени деноминираният в зелени пари глобален БВП ще надхвърли 100 трлн. щ. долара през 2022-а.

В поредната си годишна класация на световните икономики (World Economic League Table) Центърът за икономически и бизнес проучвания прогнозира също, че:

- Китай ще изпревари САЩ по размер на БВП през 2030-а - две години по-късно от миналогодишните предвиждания;

- Индия ще измести Франция от шестото място през 2022-а и ще стане третата по сила икономика в света през 2031-а - една година по-късно от предишната прогноза на CEBR; 

- БВП на Великобритания ще бъде с 16% по-голям от френския през 2036-а въпреки BREXIT;

- Германия ще надхвърли БВП на Япония през 2033-а;

- промяната на климата ще намалява потребителските разходи със средно 2 трлн. долара на година до края на 2036-а, защото компаниите ще прехвърлят върху клиентите инвестиционните разходи за декарбонизация. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във