Банкеръ Daily

Свят

Световната икономика може да се свие с много повече от 3%, предупреди Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд предупреди, че свиването на световната икономика заради пандемията от коронавирус може да превиши очакваните по-рано 3 процента. 

"През април прогнозирахме свиване на световната икономика с 3 процента. Сега получаваме нови данни, които показват, че свиването може да бъде много по-силно", каза управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева, цитирана от ТАСС.

През април Международният валутен фонд прогнозира, че глобалната икономика ще се свие с 3% през 2020 г. година. Причиненият от коронавируса срив на икономическата дейност ще предизвика най-резкия спад на БВП в световен план след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.  В същото време МВФ разчита на отскок на глобалната икономика с 5,8% през 2021 г., но подчертава, че тази прогноза е "извънредно несигурна" и че икономическият спад през настоящата година може да се окаже далеч по-лош в зависимост от развитието на вирусната пандемия.

Наскоро Георгиева предупреди, че възобновяване на търговската война между САЩ и Китай може допълнително да отслаби възстановяването от коронавирусната криза.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заплаши да накаже Китай за начина на справяне на азиатската държава с коронавирусната пандемия, като въведе нови тарифи за китайския внос.Най-високопоставените търговски представители на САЩ и Китай обаче се договориха, че ще продължат напред с прилагането на първоначалната търговска сделка. Някои наблюдатели обаче смятат, че обещаните от Китай покупки на американски стоки са далеч по-слаби от темповете, необходими за постигане на договореното увеличение през настоящата година със 77 млрд. долара спрямо базовото ниво от 2017 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във