Банкеръ Daily

Свят

Световната банка прогнозира спад на глобалната икономика

Растежът на глобалната икономика ще спадне през 2019 г. Очакваният спад все пак е минимален - на 2,9% в сравнение с 3% през 2018 г. Причина за това забавяне ще бъдат силните търговски напрежения, намаляващото производство и финансовите сътресения в бързо развиващите се икономики. Това са прогнозите на експертите от Световната банка. 

В годишната си оценка за глобалните перспективи институцията прогнозира продължаване, макар и малко по-бавно, на ръст през тази и следващата година. Прогнозата за световната икономика е разширяването през тази година с 2,9% и 2,8% през 2020 година. Спад от 1% имаше и през 2018 г. спрямо 2017 г. Прогнозата за американската икономика е растеж от 2,5 на сто, а за втората по сила в света – китайската е 6,2%. За 19-те страни, използващи еврото, се предвижда растеж от 1,6 на сто, съобщи Би Би Си.

Международната търговия вече отслабва и конфликтът в търговията, особено между САЩ и Китай, е един от основните рискове. Това са двете най-големи национални икономики на планетата. Банката е изчислила, че 2,5% от световната търговия е засегната от новите мита - търговските данъци - които бяха наложени миналата година, и би било двойно, ако бяха приложени допълнителните мита, които бяха обсъждани.

Финансовите пазари също представляват риск. Шансовете за хаотично развитие са се увеличили. Ако лихвените проценти отново се увеличат в САЩ или ако доларът се покачи рязко, това може да окаже въздействие върху нововъзникващите и развиващите се икономики.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във