Банкеръ Daily

Свят

Световната банка и САЩ се опитали да влияят на президентските избори в Украйна

Световната банка и САЩ са се опитали да се намесят в президентските избори в Украйна тази пролет, които бяха спечелени убедително от Владимир Зеленски. Това се доказва от текста на писмото на регионалния директор на Световната банка за Беларус, Молдова и Украйна Сату Кахконен до специалния представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър, което се притежава от редица украински издания.

На 4 април Кахконен пише че Владимир Зеленски "има всички шансове да спечели втория тур на изборите, което означава, че Западът има възможност радикално да промени държавната структура на Украйна чрез създаването на парламентарна република". Кахконен отбелязва, че Зеленски е готов да подкрепи такъв план и добавя в това отношение, че "всички предишни споразумения с министъра на вътрешните работи Арсен Аваков за номинирането му за поста на държавен глава остават в сила".

Коментарите на Световната банка и Държавния департамент на САЩ по този въпрос все още не са обявени. Кърт Волкър в момента е в Киев. В четвъртък той се срещна с лидера на партията "Баткивщина" Юлия Тимошенко и днес - с президента Владимир Зеленски.

Според пресслужбата на ръководителя на украинската държава, страните ще обсъдят ситуацията в Донбас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във