Банкеръ Daily

Свят

Свалиха от влак американски дипломати в Русия, пътували към място на експлозия

Експлозията в Северодвинск

Американски дипломати са били свалени от влак, пътувал в забранена зона недалеч от военноморския полигон край Северодвинск в Архангелска област. Те "навярно са сбъркали пътя", коментира днес пред ТАСС неназован представител на руското министерство на външните работи.

Източник от руските органи на реда уточни пред агенцията, че инцидентът с американските дипломати е станал на 14 октомври. Те са били свалени от влака Ньонокса - Северодвинск в Архангелска област, близо до полигон, където на 8 август избухна експлозия при тест на ракетен двигател.

Руските власти ги подозират в административно престъпление, тъй като Северодвинск е град с регламентиран достъп за чужденци.

"Изцяло потвърждаваме коментара на американското посолство, че това е било официално пътуване и те са уведомили министерството на отбраната на Русия за своите планове. Само че са заявили намерение да посетят Архангелск, а са се озовали на път за Северодвинск", посочва руското външно министерство.

"Навярно са сбъркали пътя. Готови сме да подарим на американското посолство карта на Руската федерация", добавя министерството.

Според руското външнополитическо ведомство тримата дипломати от САЩ са били открити в забранена зона на над 40 км от Архангелск, уточнява Ройтерс.

Днес руските власти ще изпратят до посолството на САЩ нота във връзка със случая, информира заместник-министърът на външните работи Евгений Иванов. Той прогнозира, че за американските дипломати нещата вероятно ще приключат с административни протоколи, тъй като те разполагат с имунитет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във