Банкеръ Daily

Свят

Създаването на обща европейска отбрана отново е на дневен ред

Жозеп Борел

ЕС изрази безпокойство от изтеглянето на американските войски от Афганистан, което бе дирижирано от президента Джо Байдън. Това поднови призивите за създаване на общоевропейски военни сили. Алиансът обаче не е единен. Привържениците на автономията казват, че падането на Кабул трябва да послужи като сигнал за пробуждане в Европа. Има и скептици, които казват, че не виждат екзистенциална заплаха и се задоволяват да останат под крилото на американската военна мощ.

Европейските страни нямаха друг избор освен да се изтеглят от Афганистан заедно със САЩ - въпреки желанието им западните войски да останат и да противодейства на талибаните, които взеха контрола в страната. Съюзниците на Вашингтон в НАТО обаче зависеха от американската логистика и въздушната подкрепа за военния им ангажимент в Афганистан - а след това и за безопасната евакуация на техните граждани, пише France 24. 

За някои тази ситуация възроди старата идея за европейска армия - самият главен дипломат на ЕС призова блока да създаде колективни въоръжени сили.

„Необходимостта от по-голяма европейска отбрана никога не е била толкова очевидна, колкото днес след събитията в Афганистан“, каза представителят на ЕС по външните работи Хосеп Борел пред журналисти преди срещата на външните министри и министрите на отбраната на ЕС в Словения в четвъртък.

Провалът в Афганистан бе забележим. ЕС трябва да създаде „сили за бързо реагиране“ от 5000 войници, каза Борел.

Председателят на военния комитет на ЕС Клаудио Грациано се съгласи, като каза пред репортери, че „сега е моментът да действаме“, като създадем „сили за бързо реагиране“ с истинска „воля за действие“.

Призив в тази посока имаше дори от германския министър на отбраната Анегрет-Крамп Каренбауер. 

„Стратегическата автономия“ е квинтесенцията на визията на Макрон за Европа - военна, икономическа и технологична независимост от САЩ.

Тази фраза се появи отново във вторник, когато Макрон разговаря за Афганистан с холандския премиер Марк Рюте в Елисейския дворец. Двамата лидери направиха съвместно изявление, призовавайки ЕС да развие „стратегическа автономия“, за да може той да поеме „повече отговорност за своята сигурност и отбрана“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във