Банкеръ Daily

Свят

Създателите на "Спутник V" искат извинения за "руската рулетка"

Русия остро разкритикува изказването на представителка на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ), която сравни спешното разрешаване на ваксината "Спутник V" от някои европейски страни с "руска рулетка", предаде Франс прес.

"Искаме публично извинение от Криста Виртхумер-Хохе от ЕАЛ за отрицателните й коментари към членове на ЕС, които дават пряко одобрение на "Спутник V", се казва в официалния акаунт в Туитър на създателите на ваксината, държавният научноизследователски център "Гамалея" и Руският суверенен фонд.

"Подобни коментари са неуместни и вредят авторитета на ЕАЛ и на процедурата й по оценяване", се добавя в туита, като се споменават "възможни политически намеси".

Снощи председателката на управителния съвет на ЕАЛ посъветва страните от ЕС да не дават спешно разрешение на ваксината срещу новия коронавирус "Спутник V", като заяви, че засега няма достатъчно данни за ваксинираните с нея.

"Това си е малко като руска рулетка", каза тя в отговор на въпрос от австрийската телевизия О Ер Еф.

"Засега нямаме данни за страничните въздействия при ваксинираните", заяви тя и прикани европейските страни да изчакат ЕАЛ да одобри ваксината.

Миналата седмица ЕАЛ започна да разглежда "Спутник V" за евентуално ползване в ЕС. След това съобщение руските власти заявиха, че са готови да доставят ваксини за 50 милиона европейци от юни.

Руският фонд изтъкна днес, че ваксината му вече е одобрена в 46 държави и упрекна ЕАЛ, че "месеци наред е отлагала" процедурата по одобряване на "Спутник V".

Редица страни от ЕС губят търпение от процедурата за одобрение на ваксини от съюза, която смятат за прекалено мудна, и се ориентират към все още неодобрени ваксини, като Унгария, която от миналия месец започна да използва руската ваксина, отбелязва АФП.

Поръчки за "Спутник V" направиха също Чехия и Словакия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във