Банкеръ Daily

Свят

Създателите на руската ваксина за Ковид-19 отговориха на въпроси на сп. "Лансет"

Създателите на първата потенциална руска ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" са изпратили до редакцията на британското медицинско списание "Лансет" отговори на интересуващите ги въпроси по повод подозренията на западни учени за неточни данни в статията за ваксината, съобщи пред ТАСС помощник министърът на здравеопазването на Русия Алексей Кузнецов.

"По наши данни създателите на ваксината вече са изпратили отговори до редактора на сп."Лансет", каза той.

Авторитетното научно списание "Лансет" поиска уточнение от създателите на руската ваксина "Спутник V" заради съмнения относно достоверността на резултатите, публикувани от изданието.

Водещият автор на публикуваното изследване, руският изследовател Денис Логунов отхвърли обвиненията пред РИА Новости и подчерта, че "Лансет" разполага "с цялата информация, събрана по време на научните изследвания".

В открито писмо до "Лансет" от 7 септември, подписано от около тридесет предимно европейски учени, италианският изследовател Енрико Бучи поставя под въпрос достоверността на данните от публикацията в "Лансет" от 4 септември на Денис Логунов и екип.

В статията се посочва, че потенциалната руска ваксина срещу COVID-19 е предизвикала имунен отговор и не е довела до сериозни странични ефекти. Властите в Москва започнаха изпитания на ваксината "Спутник V" върху 40 000 души в руската столица.

Италианският учен, който работи и преподава в университета Темпъл във Филаделфия, САЩ, изтъква "потенциални несъответствия в данните", публикувани в статията и добавя, че няма достъп до оригинална информация, поради което в статията според него има няколко точки, които будят тревога.

Бучи отбелязва, че при някои експерименти има напълно еднакви или много близки сведения, давани от доброволците, изпробвали ваксината, което според него е "доста невероятно".

В отговор на отвореното писмо, британското списание "покани авторите на изследването на руската ваксина да отговорят на поставените въпроси" и увери, че "внимателно следи развитието на ситуацията".

Руското изследване е било оценено преди публикацията от независима научна комисия от експерти, съобщиха от "Лансет" за АФП.

Още преди публикуването на тези първи резултати, руският президент Владимир Путин обяви в началото на август, че страната му е разработила "първата" в света ваксина срещу COVID-19. Изявлението бе посрещнато с подозрение от международната научна общност заради липсата на информация и факта, че то бе направено, преди да е приключила последната фаза на клинични изпитания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във