Банкеръ Daily

Свят

Съвместен турско-американски патрул за пръв път в Сирия

Турски и американски военни днес провеждат първото си съвместно патрулиране в територията на Сирия на изток от р. Ефрат, където се предвижда да се създаде зона за сигурност. Конвоят се състои от американски и 6 турски бронирани машини и поучава въздушна подкрепа от безпилотни апарати и хеликоптери. Военните се пресекли турско-сирийската граница в района на турската община Акчакале и се движат в района на юг от гр. Тел Абияд в Сирия.

Очаква се патрулът да продължи около 4 часа.

На 7 август американските и турските военни делегации постигнаха споразумение за създаване на съвместен координационен център за провеждане на операцията, след което турски дронове започнаха патрули в небето над района, а на 24 август се проведе първият съвместен турско-американски хеликоптерен патрул.

След като сирийската армия се изтегли от района в началото на войната в страната, зоната на изток от р. Ефрат беше под контрола на кюрдските Сили за защита на народа. Турция настоява за създаване на зона за сигурност по цялото протежение на турско-сирийската граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във