Банкеръ Daily

Свят

Съветът за сигурност ще гласува резолюция за Ерусалим

Съветът за сигурност на ООН се очаква да гласува проект на резолюция, в която се настоява, че решенията относно статута на Ерусалим нямат юридически ефект и трябва да бъдат анулирани, предаде Ройтерс, като се позова на дипломат.

Документът е подготвен от Египет и съдържа една страница. Той вече е разпространен сред членовете на Съвета и в него не се споменават специално САЩ или Доналд Тръмп.

В проекта се казва, че статутът на Ерусалим трябва да бъде разрешен по пътя на преговорите.Изразява се дълбоко съжаление относно неотдавнашните решения, взети за Ерусалим, допълва Франс прес.

Дипломати казват, че проектът се ползва с широка подкрепа, но вероятно САЩ ще му наложат вето, отбелязва Ройтерс.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган декларира намерението на страната да открие посолство в Източен Ерусалим. Той обаче не се ангажира с конкретни срокове за този ход.  

В реч пред партиен конгрес в Караман Ердоган изтъкна, че Турция вече е признала Източен Ерусалим като столица на Палестина, но не е отворила посолство в града, защото той се намира под окупация. Турският лидер обаче допълни, че денят, в който това ще се случи, наближава. По думите му консулството на страната в града ще бъде превърнато в посолство.

Израел анексира източната част на Ерусалим, върху която пое контрол през войната през 1967 г., а после прие закон, който превърна Свещения град в своя "неделима" столица, припомня Франс прес. Тази анексия никога не бе призната от международната общност и палестинците смятат Източен Ерусалим за столица на своята бъдеща държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във