Банкеръ Daily

Свят

Съветът за сигурност осъди новия ракетен опит на КНДР

Съветът за сигурност на ООН осъди най-категорично новото ракетно изпитание на Северна Корея, предадоха световните агенции.

Съветът призовава всички страни - членки на ООН, да спазват стриктно и изцяло резолюциите на организацията, в това число и тези, налагащи икономически санкции на Северна Корея, се казва в изявление, одобрено от 15-те страни членки. В него се добавя, че е от жизненоважно значение Северна Корея да предприеме незабавни, конкретни действия, за да намали напрежението. Съветът изразява също така ангажимента си за мирно, дипломатическо и политическо решение на севернокорейската криза.

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли каза, че Вашингтон повече няма да търпи беззаконието на Северна Корея и че целия свят е срещу Пхенян. Тя каза, че за севернокорейския режим е дошло времето да признае, че той сам се поставя в опасна ситуация.

Постоянните представители на Русия и на Китай пък се обявиха срещу едностранните санкции.

В телефонен разговор на американския държавен секретар Рекс Тилърсън с външните министри на Япония и Република Корея ракетното изпитание на Пхенян бе наречено "обостряне на провокацията", предаде ТАСС. Това изпитание показва каква опасна заплаха е Северна Корея за САЩ, Япония и Република Корея и за другите страни по света, смятат тримата дипломати. Тилърсън отново е уверил колегите си, че САЩ продължават да се придържат към ангажимента за защита на Япония и Република Корея.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във