Банкеръ Daily

Свят

Съветът за сигурност не осъди турската офанзива в Африн

В Съвета за сигурност на ООН при закрити врата се състояха консултации за положението в Сирия. Извънредното заседание бе поискано от Франция. На него не бе осъдена турската офанзива срещу кюрдските милиции, съюзени със САЩ, не бе приета и обща декларация, предаде Франс прес. 

След заседанието френският посланик в световната организация Франсоа Дьолатр изрази безпокойство от ситуацията в Северна Сирия и ескалирането на напрежението там. Той говори за "трагичната хуманитарна ситуация, предизвикана от сирийския режим и неговите съюзници" в Идлиб и Източна Гута, където от седмици не може да влезе хуманитарен конвой. Дьолатр обаче бе доста предпазлив по въпроса за Африн. Той повтори позицията на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, че Франция призовава турските власти да проявят сдържаност, и каза, че този апел се споделя като цяло от участниците в заседанието. 

Нито един от представителите на влиятелните страни в Съвета за сигурност не направи изявления след заседанието, в което според информиран източник не е участвала посланичката на САЩ Ники Хейли.

Междувременно турските военни потвърдиха, че един турски войник е загинал в трансграничната операция.

В комюникето се казва, че войникът е загинал "с геройска смърт" в сблъсъци с кюрдските милиции и бойци на "Ислямска държава" недалеч от турската гранична провинция Килис. Твърди си, че това е първата жертва, дадена от турската армия в започналата преди три дни операция "Маслинова клонка".

Целта на турската офанзива е да прочисти района на Африн от милициите на сирийските кюрди, които Анкара смята за терористична организация.  През 2016 г.-2017 г. при презгранична турска операция в Сирия загинаха повече от 70 турски войници.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека в сегашната операция са убити най-малко 54 бойци, от които 26 членове на кюрдските милиции и 19 протурски сирийски бунтовници, както и 22 цивилни, предаде Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във