Банкеръ Daily

Свят

Съветът по сигурност към премиера ще обсъди ескалацията в Украйна

Съветът по сигурността към министър-председателя се очаква да проведе заседание днес, съобщи служебният премиер Гълъб Донев в ефира на БНР. Свикването му е по повод ескалацията на военния конфликт между Русия и Украйна след обявената частична военна мобилизация от страна на Руската федерация, както и провеждането на референдум в няколко украински територии. 

Според Гълъб Донев риск за националната сигурност на страната ни има, но няма пряка военна заплаха за България към този момент. 

След провелата се на 23 септември Консултативна среща по темата, на която домакин бе държавният глава Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев коментира, че правителството подготвя всички системи, които биха могли да бъдат засегнати от ескалация на конфликта в Украйна.

Съветът по сигурността при премиера има за цел да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност, да изготвя оценки и предлага необходимите решения. Той се председателства от министър-председателя, а в него участват и представители на службите за сигурност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във