Банкеръ Daily

Свят

Съветът на Европа заклейми полицейското насилие срещу журналисти в България

Дуня Миятович

Загриженост относно насилието над журналисти при демонстрациите в София изрази комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович.

Тя цитира случаите на обгазени журналисти при сблъсъците между полиция и демонстриращи вчера през деня, както и информацията за полицейски побой и неоправдано задържане за часове на свободнопрактикуващия журналист Димитър Кенаров.

Кенаров е освободен тази сутрин от полицията. Вчера той е бил задържан, докато е заснемал с видеокамера протестите. Той е бил на Ларгото.

„Насилието срещу журналисти, особено от страна на държавни органи, противоречи на задължението на страните да поддържат свобода на печата и да защитават безопасността на журналистите“, категорична е Миятович, която призовава отговорните полицейски служители да бъдат наказани, а охраняващите протестите да получат ясни инструкции как да позволят безопасното им отразяване и да уважават свободата на словото.

По време на протестите в сряда пострадаха екипи на бТВ и БНТ. 

Говорител на Европейската комисия обяви в четвъртък, че ЕС следи отблизо ситуацията с протестите в България. 

Въпреки че отказал да уточни дали полицията е преминала границата на допустимото, говорителят казва, че: "Мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава и ние подкрепяме правото на мирен протест.

"Всяко използване на сила винаги трябва да се упражнява по пропорционален начин.“, заявяват от ЕК пред "Ройтерс".

По време на 56-ия ден от протестите, искащи оставка на правителството и главния прокурор, бяха задържани 126 души. Заради безредиците по време на антиправителствентите протести в София прокуратурата е повдигнала обвинение на 34 души.

От тях 30 са обвинени за хулиганство, което включва хвърляне на различни предмети - самоделни взривни устройства, стъклени бутилки, камъни и павета към служители на МВР, неизпълнение на разпореждания и оказване на съпротива срещу полицаи. Трима са обвинени за причиняване на телесна повреда на полицейски служител, а един човек е обвинен за закана за убийство.

След 22.00 ч. в сряда на площада пред новата сграда на Народното събрание, в района на триъгълника на властта, избухнаха сблъсъци, след като хора с вид на ултраси започнаха хвърлят бомбички по полицаите. Около 3.00 часа през нощта бяха вдигнати блокадите на ключовите кръстовища в столицата – Орлов мост и Ректората.

Протестите продължават и в четвъртък. Исканията остават - оставките на правителството и на главния прокурор. Присъстващите обвиняват премиера Бойко Борисов за вчерашните сблъсъци с полицията. По техни думи провокаторите не са част от мирния протест, в който те са участвали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във