Банкеръ Daily

Свят

Съветът на Европа ще изпрати наблюдатели на повторните избори в Истанбул

Конгресът на местните и регионалните власти на Съвета на Европа има намерение да изпрати отново наблюдатели на повторението на местните избори в Истанбул. Това съобщи днес пресслужбата на Съвета на Европа, цитирана от ТАСС.

След решението на Висшата избирателна комисия на Турция за повторение на изборите в Истанбул и след изявленията на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу Конгресът на местните и регионалните власти на Съвета на Европа би искал да потвърди готовността си да изпрати делегация при условие, че официална покана ще бъде получена в рамките на съответния срок, написа председателят на конгреса Андерс Кнапе в писмо до представителя на Турция към Съвета на Европа Каан Есенер.

На 6 май Висшата избирателна комисия на Турция взе решение да отмени резултатите от местните избори в Истанбул (на 31 март). Нови избори в мегаполиса ще се състоят на 23 юни.

На изборите на 31 март кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм претърпя поражение от Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия. ВИК се произнесе в полза на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, която оспорва резултатите от изборите за кмет в Истанбул и твърди, че вотът е бил белязан от нередности.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ стартира кампания за набиране на средства за вота. 

Заместник-председателят на НРП Бюлент Кушоглу обяви пред телевизионния канал НТВ, че кампанията е доброволна и цели да осигури подкрепа за Екрем Имамоглу, който отново ще се състезава за кметския пост на мегаполиса срещу кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм.

Кампанията се организира под мотото "Всичко ще бъде много хубаво". Това мото бе издигнато от Имамоглу в реч пред многолюден митинг тази седмица в нощта, когато ВИК обяви официално, че се отнема мандатът му за кметския пост.

Според близки до НРП източници депутатите от опозицията ще внасят заплатите си по дарителската сметка.

Лидерката на опозиционната "Добра партия" Мерал Акшенер заяви, че ще дари една част от пенсията си /Мерал Акшенер не е депутат/ за НРП, а другата - за Партията на щастието. "Добра партия" участва на местните избори заедно с НРП и Партията на щастието в опозиционния Национален алианс срещу Републиканския алианс, обединяващ управляващата ПСР и националистическата Партия на националистическото действие. Недждет Гьокчънар, кандидат на Партията на щастието за кмет на Истанбул на изборите на 31 март, обяви, че ще участва и в повторните избори на 23 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във