Банкеръ Daily

Свят

Съветът на Европа призова Унгария да подобри борбата с корупцията

Съветът на Европа призова днес Унгария да приложи препоръките за подобряване на борбата с корупцията и за повишаване на прозрачността. Призивът е отправен след завършилото днес посещение на представители на групата на държавите срещу корупцията (GRECO) към международната организация.

Съветът на Европа приканва Будапеща към повече прозрачност и съгласуване в законодателния процес. Настоява се за приемане на правила за дейността на лобистите, за извършване на постоянни проверки за конфликт на интереси на депутатите, за ограничаване на правомощията на председателя на висшия съдебен съвет в процеса на назначения в системата. Препоръчва се съдиите и прокурорите да разполагат само с функционален, а не с пълен имунитет.

Според Съвета на Европа е необходимо Унгария да разсекрети съдържанието на докладите за изпълнението на отправените препоръки. Отбелязва се, че вече втора година Будапеща е поставена под засилено наблюдение заради недостатъчните мерки за предотвратяване на корупцията. Допълва се, че завършилото днес посещение в Унгария на представителите на международната организация е било свързано с борбата с корупцията сред депутати, съдии и прокурори. Очаква се до края на годината унгарските власти да съобщят какъв напредък са постигнали в прилагането на препоръките. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във