Банкеръ Daily

Свят

Съветът на Ес вече ще приема решенията "на подпис"

Съветът на ЕС съобщи, че преминава към приемане на решения "на подпис", за да преодолее затрудненията, възникнали от епидемията от Ковид-19.

Временно отпада изискването държавите в ЕС да постигнат единодушие дадено решение да бъде прието отсъствено и писмено. Това означава, че държавите ще изпращат протоколи, в които ще съобщават как гласуват по дадено предложение.

Договорите на ЕС предвиждат министрите да присъстват физически на заседание в Брюксел или Люксембург, за да може Съветът на ЕС да приеме решение. В отделни случаи се допуска взимането на решения "на подпис", ако всички страни са съгласни.

Заради ограниченията за пътуване Съветът на ЕС този месец прекъсна заседанията в Брюксел и премина на видеоконферентни връзки. Това се наложи, след като бе затруднено постигането на кворум на заседанията, свикани по обичайния ред.

Европейският парламент тази седмица ще използва възможността за гласуване на евродепутатите от разстояние за пръв път.

Евродепутатите, които не успеят да пристигнат за 12-часовото заседание в Брюксел в четвъртък, ще гласуват там, където се намират, и ще изпратят протоколите в ЕП. Извънредната сесия бе свикана, за да бъдат спешно приети мерките, предложени от Европейската комисия за преодоляване на икономическите последици от епидемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във