Банкеръ Daily

Свят

Съветът на ЕС по външни работи може да заседава извънредно заради Турция

Съветът на ЕС по външни работи може да заседава извънредно заради Турция, потвърди днес говорител на върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Не изключвам такава възможност, подобно решение може да бъде взето в следващите часове и дни, посочи говорителят в отговор на въпроси на пресконференция, свързани с напрежението между Анкара и Париж. Насрочено е заседание на европейските външни министри през ноември, но при необходимост може да бъде свикана извънредна среща, добави той.

Говорителят отбеляза, че Европейският съвет включи в дневния ред на предстоящото заседание през декември обсъждане на отношенията с Турция на фона на напрежението с Кипър и Гърция. Той добави, че изявлението на Борел, с което нападките на турския президент Реджеп Ердоган срещу френския президент Еманюел Макрон се определят като "неприемливи", не е израз на липса на воля за действие. Липсата на незабавна реакция не изключва дългосрочни действия, заяви говорителят.

Винаги целта ни са диалогът и сътрудничеството, не подкрепяме призивите за бойкот (на френски стоки в мюсюлманския свят - бел. кор.), досега нито една страна не е последвала тези призиви. Очакваме от Турция да направи така, че да можем да продължим отношенията си в положителна светлина. Ако напрежението срещу ЕС или държава от ЕС от страна на Анкара нарасне, ще трябва да помислим по-задълбочено как да постъпим, посочи говорител на Европейската комисия.

Германия подкрепя Франция в борбата с ислямските екстремисти. Обидите от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по адрес на френския президент Еманюел Макрон са напълно неприемливи, заяви германският външен министър Хайко Маас на пресконференция.

"Ние поддържаме тясна връзка с френските си приятели. Те ни информираха за мерките, които са взели", каза Маас. "Солидарни сме с Франция и по отношение на личните нападки от страна на президента Ердоган срещу президента Макрон. Според мене те, разбира се, са напълно неприемливи", каза Маас.

"Преди всичко подкрепяме Франция и в борбата с ислямските екстремисти, особено след последния отвратителен терористичен акт", допълни той.

Турският президент Ердоган заяви вчера, че Еманюел Макрон се нуждае от лечение на психически разстройства. Така реагира той на изказванията на френския си колега във връзка с терористичния акт на 16 октомври в Париж, където 18-годишен ислямист обезглави учител, показал карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на изразяване. След случая Макрон предупреди, че френските власти започват активна борба против изповядващите радикална идеология и създадените от тях асоциации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във