Банкеръ Daily

Свят

Съветът на ЕС отмени санкциите срещу Малдивите

Днес Съветът на ЕС реши да отмени рамката за ограничителни мерки срещу Малдивите, приета на 16 юли 2018 г. Санкциите включваха налагане на забрана за пътуване и замразяване на активи на лица и организации, отговорни за подкопаване на върховенството на закона или възпрепятстване на постигането на политическо решение на Малдивите, както и на лица и организации, отговорни за сериозни нарушения на правата на човека.

Ограничителните мерки бяха приети след влошаване на политическата ситуация на Малдивите през първата половина на 2018 г., особено заради възпрепятстването на правилното функциониране на институции като парламента и съдебната власт.

От встъпването в длъжност на президента Ибрахим Мохамед Солих през ноември 2018 г. политическата обстановка се подобри. Провеждането на мирни и демократични парламентарни избори на 6 април 2019 г. беше положителна стъпка. Правителството потвърди твърдия си ангажимент да консолидира демокрацията, да осигури добро управление и да насърчи зачитането на правата на човека по време на четвъртия годишен политически диалог между Малдивите и ЕС, който се проведе на 11 март 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във