Банкеръ Daily

Свят

Съветът на ЕС отхвърли единодушно списъка на ЕК със страни, улесняващи прането на пари

Съветът на ЕС съобщи днес, че е отхвърлил единодушно списъка, предложен от Европейската комисия, в който са включени 23 държави със слаби правила срещу прането на пари и подкрепата за тероризма, предаде БТА. 

Съветът обяснява, че изготвянето на списъка е било по "непрозрачни" показатели и не е дало възможност на засегнатите страни да представят своето виждане. В списъка са включени Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американски Вирджински острови и Йемен.

Очаква се ЕК да предложи нов списък, след чието одобрение банките ще трябва да проявяват повече предпазливост и да предприемат допълнителни проверки на съмнителни преводи на средства от включените държави. Списъкът влиза в сила само ако срещу него не възразят Европейският парламент и Съветът на ЕС. В Съвета списъкът може да бъде утвърден, ако получи одобрението на 72 на сто от държавите в ЕС, които представляват 65 на сто от населението в Общността, се отбелязва в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във