Банкеръ Daily

Свят

Съветът на ЕС одобри създаването на Европейска прокуратура

Съветът на ЕС одобри на днешното си заседание в Люксембург обособяването на Европейската прокуратура.

Засега в новата структура ще участват 20 от 28-те държави в ЕС, сред които и България. 

Очаква се Европейската прокуратура да започне дейността си най-рано през 2020 година. Тя ще може да повдига и поддържа обвинения за злоупотреби със средства от ЕС, за разлика от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Досега само националните власти могат да поддържат подобни обвинения, като ОЛАФ може да им предоставя данни от извършени разследвания и предложения за повдигането на обвинения. 

Очаква се Европейската прокуратура да позволи бърз обмен на информация, съгласувани полицейски разследвания, бързо запориране и отнемане на имущество, както и задържане на заподозрени зад граница. 

Възможно е догодина Европейската комисия да предложи новата структура да се занимава и със случаите на международен тероризъм. 

Седалището на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург, с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави. Те ще ръководят всекидневните разследвания, извършвани от назначени прокурори в държавите от ЕС. 

Те са Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. 

Останалите държави от ЕС могат да се присъединят по всяко време. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във