Банкеръ Daily

Свят

Съветът на ЕС е оптимист за преговорите ни със Скопие

Словенското председателство на Съвета на ЕС, което завършва на 31 декември, изрази снощи очакване, че въпросът за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) и Албания ще се реши скоро.

За да започнат преговорите, трябва да бъдат утвърдени преговорните рамки. Този процес ще започне възможно най-скоро, след като в България вече има ново правителство, заяви Гашпер Довжан, държавен секретар на МВнР на Словения. Големи оптимисти сме, че ще може да продължим по същия път възможно най-скоро, добави той на пресконференция след вчерашното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси.

В съобщение на Постоянното представителство на България към ЕС се посочва, че на вчерашното заседание нашата страна е потвърдила, че не може да одобри проекта на преговорна рамка и определяне на краен срок за свикване на първа междуправителствена конференция (начало на преговорите - бел. кор.) с РСМ, тъй като изискванията на националната Рамкова позиция, подкрепена с декларация на Народното събрание, не са изпълнени. По настояване на България Съветът потвърди, че цялостното изпълнение на буквата и духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., е част от присъединителния процес, се допълва в текста.

Посланик Румен Александров е изразил готовността на България да продължи прекия диалог със Скопие за намиране на решение на възникналите през годините проблеми, свързани с неизпълнението на договора и защитата правата на гражданите с българско самосъзнание. България потвърди, че подкрепя консенсуса за приемане на преговорната рамка и свикване на първа Междуправителствена конференция с Албания, въз основа на собствените й заслуги, пише в съобщението. Добавя се, че нашата страна остава ангажирана с европейската перспектива на шестте държави от Западните Балкани и Турция.

В заключенията от вчерашното заседание на Съвета на ЕС е записано, че съществуващите двустранни споразумения на Скопие с Атина и София трябва да бъдат прилагани добросъвестно. Съветът отбелязва важността от постигането на трайни резултати от прилагането на тези споразумения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във