Банкеръ Daily

Свят

Съветът на ЕС даде предварително одобрение на сделката с Лондон

Съветът на ЕС съобщи, че е дал днес предварително одобрение на постигнатото търговско споразумение с Великобритания.

Уточнява се, че държавите от ЕС ще утвърдят споразумението окончателно, след като получат становището на Европейския парламент догодина. Съветът на ЕС приема, че споразумението ще бъде прилагано от 1 януари 2021 г. с предварително действие до приключването на всички правни процедури.

Предстои утре председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен да подпишат споразумението в Брюксел. Британският премиер Борис Джонсън ще постави подпис под документа в Лондон, се уточнява в съобщението.

Очаква се споразумението да бъде гласувано в Камарата на общините на Обединеното кралство на 30 декември.

Утрешната официална церемония ще бъде факт, след като във вторник правителствата от Европейския съюз одобриха търговска сделка, регулираща отношенията между 27-членния блок и Великобритания, проправяйки пътя за временното му прилагане от 1 януари, заяви германският външен министър Хайко Маас.

Сделката, която запазва британския достъп с нулеви тарифи и нулеви квоти до единния пазар на ЕС с 450 милиона потребители, беше постигната на 24 декември, или четири и половина години след като британците гласуваха на референдум с много малка разлика в полза на Брексит.

"Доволен съм, че всички ЕС-27 дадоха своето одобрение за постигната сделка. С обединяването на усилията успяхме да предотвратим хаотичен обрат на годината", написа в Туитър Маас, чиято държава е ротационен председател на ЕС.

Одобрението е формалност след сделката между Лондон и Брюксел, постигната през миналата седмица в навечерието на Коледа. Необходимо е временно прилагане на търговското споразумение от началото на следващата година, преди споразумението да бъде ратифицирано от Европейския парламент до края на февруари 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във