Банкеръ Daily

Свят

Съветникът за национална сигурност на Тръмп подаде оставка

Майкъл Флин

Майкъл Флин, съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност, подаде оставка след съобщения, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс и други служители за контактите си с руския посланик, предаде Асошиейтед прес.

В писмото, с което подава оставка, Флин посочва, че много пъти е разговарял с руския посланик в САЩ по време на прехода във властта и е дал "непълна информация" за тях на вицепрезидента Майк Пенс. Вицепрезидентът, явно доверявайки се на Флин, първоначално каза, че съветникът по националната сигурност не е обсъждал с посланика темата за санкциите, макар че по-късно Флин призна, че е възможно да въпросът да е бил повдиган.

Майкъл Флин е уверявал посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк, че новоизбраният президент Доналд Тръмп далеч няма да е толкова строг в момент, когато администрацията на Барак Обама в края на декември е въвеждала санкции срещу Русия заради предполагаемата й намеса в американските избори, припомнят "Вашингтон пост" и Ню Йорк таймс". Според вестниците подобни разговори са потенциално незаконни, отбелязва Франс прес.

В САЩ има закон, който забранява на частни лица, какъвто е бил Флин по онова време, да водят дипломатически разговори с чуждестранни официални лица, отбелязва ДПА.

Тръмп определи генерал-лейтенант Кийт Келог за временно изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност. Келог беше назначен за началник на кабинета на Съвета по национална сигурност и съветваше Тръмп по въпросите на националната сигурност по време на предизборната му кампания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във