Банкеръ Daily

Свят

Съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън е на посещение в Москва

Съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън е в Москва за поредица от срещи днес и утре с представители на руското ръководство, съобщи БНР. 

В навечерието на посещението президентът Тръмп обяви намерението си да изтегли Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Очаква се Джон Болтън да уведоми руските власти за решението на Вашингтон да започне подготовка за излизане от споразумението. Той ще разговаря днес с руския министър на външните работи Сергей Лавров. В програмата му са предвидени още срещи със секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев и с президентския помощник Юрий Ушаков.

Най-вероятно утре Болтън ще се види и с руския президент Владимир Путин. Срещата се подготвя, увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали графикът на Путин не е бил променен след изявлението на Тръмп.

Вчера руското министерство на външните работи окачестви намерението на американския лидер като "много опасна стъпка".

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег е едно от ключовите руско-американски споразумения от времето на Студената война. Той беше подписан във Вашингтон на 8 декември 1987 г. от съветския лидер Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във