Банкеръ Daily

Свят

Съветник от "Роскосмос" издавал тайни на страна от НАТО

Съветникът на началника на руската космическа агенция "Роскосмос", който бе задържан по обвинения в държавна измяна, е предавал държавни тайни на страна от НАТО. Това съобщи руската Федерална служба за сигурност (ФСС), цитирана от РИА "Новости" и Ройтерс.

Според ФСС Иван Сафронов е работил за разузнавателна служба на страна от НАТО и е предавал класифицирана информация за военно-техническото сътрудничество и отбраната на Русия.

"Роскосмос" заяви в комюнике, че се води разследване и агенцията оказва съдействие на властите. В текста се казва, че задържането му не е свързано с настоящата му работа за агенцията.

Преди да стане съветник в "Роскосмос" Сафронов е работил като журналист, пишещ по въпросите на отбраната и космоса в руските вестници "Ведомости" и "Комерсант".

През 2019 г. "Комерсант" е изтрил негова статия след обвинения, че е разкрил държавни тайни. Тя се отнасяла за намеренията на Русия да достави модерни изтребители на Египет, посочи Франс прес.

Сафронов е уволнен от "Комерсант" през май 2019 г., заедно с друг журналист, след статия, в която се твърди, че председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, много влиятелна личност и смятана за близка до Владимир Путин, може да подаде оставка от поста си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във