Банкеръ Daily

Свят

Сътрудник на Вучич го даде под съд за връзки с мафията

Александър Вучич

Един от най-близките сътрудници на сръбския президент Александър Вучич, неговият заместник в управляващата Сръбска прогресивна партия, Милош Вучевич, заведе дело срещу него по обвинение за връзки с мафията. Вучевич каза пред репортери, че делото е заведено с цел да се докаже невинността на сръбския лидер, съобщи ТАСС. 

"Заведох дело срещу президента Александър Вучич и вътрешния министър Александър Вулин. Делото ще покаже дали има някакви връзки между държавното ръководство и клана Беливук. Доказателствата, които сме приложили, са много ясни.  Вярвам в правосъдната система на нашата държава, така че всичко за мафиотския клан Беливук-Милкович ще бъде разкрито, нека се изяснят всички обстоятелства, нека прокуратурата да разбере кои са замесени“, Каза Вучевич.

По-рано един от арестуваните ръководители на престъпната група на футболните фенове Велко Беливук, по прякор Воля-Неволя, по време на разпит заяви, че  много пъти е влизал в контакт с ръководството на страната дори е получавал задачи от президента. Протоколът от разпита, който изтече, беше разпространен от редица западни издания в Сърбия, както и от портал в Хърватия. Един от лидерите на сръбската опозиция, бившият кмет на столицата, Драган Джилас, повдигна обвинения срещу президента Вучич.

В отговор Вучич изрази готовността си да даде всякакви показания и да се подложи на детектор на лъжата. Той заяви, че иска съдебен процес, за да докаже "пълното си неучастие в контакти с мафията".

"Това е невероятна история за мен, когато всички знаят, че тази престъпна група, която се появи в Черна гора, извърши най -ужасните престъпления в съвременната сръбска история. Чухме гнусна лъжа. Най-добре е да бъда разпитан от съд", каза Вучич.

Той още веднъж благодари на служителите на вътрешното министерство и специалните служби за брилянтно проведената операция по задържане на мафиотската група.

На 20 октомври 2020 г., след поредица от известни поръчкови убийства в Сърбия, президентът Александър Вучич обяви война на мафията в специално обръщение към нацията. Той подчерта, че престъпниците "няма да могат да победят държавата".

На 4 февруари сръбските служители на реда задържаха 17 членове на организирана престъпна група по време на специална операция в Белград. Съобщава се, че организираната престъпна група е маскирана като група футболни фенове, така че обиски и задържания са извършени и на стадионите "Райко Митич“  на клуба „Цървена звезда“ и „Партизан“. Според сръбското вътрешно министерство в апартаменти на членове на групата са открити огромен брой оръжия, включително снайпери и картечници. Задържаните бяха обвинени в брутални убийства, изнудване, отвличане, разпространение на наркотици, както и в подготовка на покушение срещу живота на високопоставено лице.

По-късно сръбската полиция заяви, че разполага с оперативна информация, че се прави опит за покушение над президента на страната. Освен това министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин заяви, че Вучич е подслушван от високопоставени чиновници от МВР. Той изрази загриженост, че задържаните представители на мафията са действали заедно с представители на Министерството на вътрешните работи.

В интервю за ТАСС вътрешният министър Александър Вулин заяви, че по време на разследването за подслушването на Вучич и опита за организиране на покушение срещу него е открита чужда следа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във