Банкеръ Daily

Свят

Сътрудниците на Навални са притеснени за здравето му

Алексей Навални

Сътрудниците на намиращия се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални обявиха, че са сериозно разтревожени от влошаването на здравословното му състояние, предаде Ройтерс.

44-годишният Навални бе вкаран в затвора миналия месец за две години и половина по обвинения, които той определя като изфабрикувани. Той бе арестуван през януари след завръщането си в Русия от Германия, където се възстановяваше от предполагаемо отравяне с нервнопаралитично вещество.

Миналата седмица Навални започнал да усеща силни болки в гърба и единият му крак се е обездвижил, като не е могъл да стои на него, според близкия му сподвижник Леонид Волков, който каза, че на опозиционера са му били дадени само две хапчета "Ибупрофен".

На 17 януари с полет от Берлин, където Навални прекара почти 5 месеца, докато се възстанови от отравянето с новичок, в Москва пристигнаха той и съпругата му, както и група журналисти, които документираха пътуването. Самолетът обаче е пренасочен от първоначалното летище в Москва, където е планирано да кацне, към друго край руската столица вероятно с цел избягване на тълпите, дошли да го посрещнат. Руските власти го арестуваха незабавно, което породи вълна от възмущение в Русия и извън страната. 

На опозиционера два пъти са му повдигани криминални обвинения – за присвояване и за измама. И по двете той получи условни присъди от, съответно, 3 и 3,5 г. Той твърди, че те са политически мотивирани, а ЕВропейският съд по правата на човека ги оспори и двете.

Навални искаше да се кандидатира в опозиция на Путин на вота през 2018 г., но му беше забранено да участва заради присъдите му. Той обаче успява да събере тълпи от поддръжници навсякъде в Русия. Арестуван е често и периодично, прекарал е месеци в арестите заради различни обвинения. През 2017 г. беше атакуван със зелена течност, хвърлена в лицето му, което засегна зрението му. През 2019 г. беше хоспитализиран след евентуално отравяне в затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във