Банкеръ Daily

Свят

Сътрудничество между "Роскосмос" и SpaceX едва ли е възможно

Сигналът до Луната се разпространява за една секунда, което позволява да се управляват роботи и различни технологии на основата на изкуствения интелект при усвояването на естествения спътник на Земята.

Генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин изключва пряко сътрудничество между "Роскомос" и компанията на Илон Мъск SpaceX.

"Едва ли е възможно някакво сътрудничество между SpaceX и нашата организация, тъй като те са  наши преки конкуренти", е казал Рогозин по време на научно-практическа конференция.

По думите на шефа на "Роскосмос", SpaceX се опитва да изтласка "Роскосмос" от пазара за изстрелване на космически апарати, използвайки различни инструменти, в това число и дъмпинг.  Но заедно с това Рогозин е подчертал, че държавната корпорация внимателно следи  проектите, които американската компания разработва.

"Роскосмос", е отбелязал генералният директор на държавната корпорация, е заинтересован от развитието на частните компании в Русия. "За нашите частни компании  е много по-сложно да намират финансиране, отколкото на американските", казва той.

 

Възстановяването на лунната програма е приоритет за Русия

Приоритет в усвояването на космоса за Русия в момента трябва да стане възстановяването на лунната програма и усвояването на естествения спътник на Земята. Това е съобщил на пресконференция президентът на Руската академия на науките Александър Сергеев.

"Ние считаме, в Руската академия на науките, и като цяло "Роскосмос" също го поддържа това, че за нас приоритетът трябва да бъде  възстановяването на лунната програма. Невъзможно е да си представим усвоянието на далечния космос, ако ние не усвоим нашия най-близък "съсед", е казал Сергеев.

Той  привежда и такъв един пример. Сигналът до Луната се разпространява за една секунда, което позволява да се управляват роботи и различни технологии на основата на изкуствения интелект. "А ако сигналът достига до Марс за 20 минути, то, разбира се, това поставя  съвсем други изисквания за развитие на роботизираната космонавтика и използването на изкуствения интелект", добавя Сергеев.

Заедно с това президентът на Руската академия на науките смята, че при усвояването на космоса е необходимо международно сътрудничество, тъй като икономическата ситуация не позволява на Русия и редица други страни поотделно да провеждат такива изследвания.

"Въпросът за международното сътрудничество е свързан и с Венер", отбелязва Сергеев. 

По-рано от "Роскосмос" съобщиха за отлагането на изстрелването на "Луна-25" от октомври 2021 година за май 2022-а. Това е свързано с необходимостта от допълнително уточняване на заявените характеристики на приборите, агрегатите и двигателите. Автоматичната станция трябва да  стане първият руски апарат в съвременна Русия, насочен към естествения спътник на Земята. 

"Луна-26" се планира за 2024 година, "Луна-27" - за 2025-а, а "Луна-28" - през 2027-2028 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във