Банкеръ Daily

Свят

Съществува риск от дефицит в предлагането на нефт в близките пет години

Светът може да се сблъска  с дефицит в предлагането на нефт в близките пет години при отсътствието на достатъчно инвестиции в нови проекти. Това е заявил президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов по време на телеконферентна връзка с инвестори.

"При липсата на достатъчно инвестиции в нови проекти има риск, който вече се очертава на хоризонта, в близките пет годинида да се сблъскаме с  дефицит в предлагането на суровината. А това може да доведе до  ценова волатилност и да повлияе негативно върху темповете на растеж на световната икономика", казва той.

Според Алекперов, нефтът още дълго време ще запази важната си роля, както в световния енергиен баланс, така и в качеството си на суровина за производството на потребителски стоки. Той отбелязва, че нефтеният отрасъл се нуждае от инвестиции за попълване на ресурсите и за вложения  в разработката на нови находища, иначе добивът на нефт ще се понижи. "Ние виждаме, че вече достатъчно дълго време нашият отрасъл изпитва недостиг от  инвестиции. Последствията от пандемията още повече са влошили ситуацията", добавя шефът на "Лукойл".

Общата сума на паричните средства, които "Лукойл" е вложил в мерки за противодействие на коронавирусната инфекция, вече са над 2 млрд рубли. Президентът на компании отбелязва, че "Лукойл" ще създаде венчърен фонд за поддръжка на нисковъглеродни технологии. 

"Лукойл" притежава около 180 хил. барела на ден свободни мощности за добив на нефт в рамките на ограниченията в ОПЕК+, но в перспектива компанията ще свие  програмата си за проучвания, отбелязва первият вицепрезидент на "Лукойл" Азат Шамсуаров.

"Предвид продължаващото развитие на пандемията, в края на миналата година ние взехме решение за оптимизиране на програмата за проучвания. Това означава, че според базовия план свободните мощности постепенно ще бъдат съкращавани във връзка с естествения спад в добива. Затова след свалянето на ограниченията за възстановяване на добива до нивото от началото на 2020 година ще е необходимо определено време", обяснява той.

Шамсуаров обяснява, че компанията притежава необходимата гъвкавост и ще взема решения за добива в зависимост "от ценовата конюнктура".

Според данните от презентацията на компанията, 55% от свободните мощности се намират в Западен Сибир, 28% - в Тимано-Печора, и 12% в Предуралието.

След май 2020 година компанията съкрати добива в рамките на сделките в ОПЕК+ с общо 310 хил. барела на ден, но след разхлабването на ограниченията е възстановила вече производството на 130 хил. барела на ден. Свиването на добива е засегнало преди всичко нискоефективните кладенци. 

Компанията планира да увеличи добива на въглеводороди през 2021 година с 2%, съобразявайки се настоящите договорености в рамките на  ОПЕК+.

Facebook logo
Бъдете с нас и във