Банкеръ Daily

Свят

Съседите продължават да се въоръжават, а ние още си дремем...

Съседите на България трескаво се запасяват с най-модерно въоръжение.

Руската инвазия опроверга прогнозите на топ анализаторите, според които всяка следваща война е от ново поколение и ще е все по-високотехнологична. Оказа се, че в края на първата четвърт на XXI век, сражения може да се водят и по примитивен начин - с вехти оръжия и неизброими човешки жертви. Включително и чрез прилагане на допотопните тактики "Изгоряла земя" и "Война на изтощение", които означават само две "неща". Първо - заличаване на всичко живо в една територия чрез бомби, напалм, ракети и какво ли не още. И второ - блокада и окопни военни действия, докато военните части и населението, попаднали в обкръжението, измрат от глад и болести. Ако не се предадат доброволно, разбира се...

Преди два месеца - на 1 май, с публикацията "В очакване на новия световен ред: Сърбите трескаво се въоръжават, а ние все така си блеем", се опитахме да събудим някакъв обществен и управленски интерес по темата. За съжаление, въпреки достойната "посещаемост" на текста - предвид не особено патриотичните констатации в него - начинанието ни се увенча с пълен провал. Нито широката общественост се оказа готова да дискутира подобни теми, нито някой от управляващите се впечатли от проблема и тръгна да го решава. Ето защо днес продължаваме темата, като леко разширяваме географския й обхват. Тогава "проблем" ни беше въоръжаването на Сърбия, а днес - на всички балкански държави и държавици.

Мнозина продължават да се чудят защо Бойко и третото му правителство платиха 8-те американски изстребители F-16 Block 70 авансово, накуп и без никакви възражения.

Никаква конспирация и никакви рушвети не стоят зад тази сделка. Просто американците, изучавайки внимателно поведението ни като сателит на бившия Съветски съюз (до 1989 г.), като неориентирана държава от третия "картофен пояс" на Европа (до 2001 г.) и като кандидат-член и член на ЕС (от 2002 г. до наши дни), са си извадили едничката общовалидна и магистрална поука. И тя гласи "Искаш ли българската държава да изпълни задълженията си по официално сключен договор или споразумение, вземи й парите предварително и хич не се интересувай от това кой и защо е на власт!" В противен случай - береш дертове като руснаците - с АЕЦ "Белене", като турците - с каскада "Горна Арда", като японците - със сероочистките на ТЕЦ "Марица Изток 2" и ремонтите на ПАВЕЦ "Чаира", като италианците с първия лот на магистрала "Струма", като "едни" други италианци - с магистрала "Марица" и т.н.

Какви ще бъдат процедурите за вторите осем бойни самолета, засега е рано даже и да си мечтаем.Едно, че нямаме свободни милиарди, и второ - защото този харч нямаше как да бъде стоварен върху гърба на европейския данъкоплатец покрай Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Всъщност, като споменахме плана, защо ли никой от последното правителство на ГЕРБ, двата служебни кабинета на Стефан Янев и първото правителство на "Продължаваме промяната" не се сетиха да включат в него и модернизирането на въоръжените ни сили? Тоест - да реанимираме военно-промишления си комплекс и да го "накараме" да работи предимно за сигурността на Европейския съюз?

Наскоро Министерството на отбраната се похвали, че работи по девет приоритетни проекта:


  • придобиване на бойна техника за изграждане на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада,

  • развиване на способности за артилерийска поддръжка,

  • придобиване на 3D радари,

  • изграждане на система за противовъздушна отбрана за обектово и зоново покритие,

  • придобиване на безпилотни летателни апарати,

  • придобиване на многоцелеви дизелови електрически подводници,

  • придобиване на боеприпаси за ВМС,

  • придобиване на брегови противоракетни комплекси,

  • придобиване на полево комуникационно оборудване.

За целта отбранителното ведомство смята да похарчи 8 млрд. лв., които щели да дойдат по три направления - национален бюджет, Европейски съюз и НАТО.

Колко трябва да се бръкнат съюзниците, при това - съвсем безвъзмездно - всеки може сам да си направи сметката. Стига да знае, че за тази и следващите няколко години целокупните разходи за отбрана на България ще възлизат на около 1.8% от БВП, т.е. на близо 2.5 млрд. лв. общо. Или, ако бъдем хептен оптимисти - най-много да "ударим" 3 милиарда за всяка календарна година.

Всъщност, да си говорим в прав текст: какво от тези 9 приоритета не можем да си произведем сами - за два пъти по-малко пари и само с едно технологично рамо от партньорите в НАТО? Кратък отговор - всичко, ама не искаме, защото ни е по-лесно да харчим чужди пари, оправдавайки се с... капаните на международното положение. 

Докато съседите ни правят точно обратното. Те купуват само онова, което не могат да си направят сами, а се оправдават с партньорите в ЕС и НАТО само, ако щенията им излизат от рамките на благоприличието.

САЩ се съгласиха да продадат F-16 на Турция

След като Турция вдигна ветото си върху присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, Вашингтон одобри "самолетната" сделка с Анкара. Става дума за 40 нови изстребители F-16 и 80 комплекта за модернизация за стари бойни самолети, които Турция поиска да купи през октомври 2021 година.

Разривът настъпи през 2020 г., когато Анкара - през главата на НАТО - купи от Путин зенитни ракетни установки С-300, а Вашингтон анулира сделката за 100 стратегически изстребителя F-35 и изключи Турция от програмата, т.е. забрани й да произвежда по-стари самолети и оборудване за тях.

Гърция поиска 20 бойни самолета F-35

Гръцкото правителство обяви в началото на юли, че ще отправи искане към Вашингтон да закупи 20 бойни самолета F-35, след като американската администрация подкрепи продажбата на F-16 на Турция.

Атина и Анкара са в дългогодишен конфликт, който от известно време ескалира с нови темпове. Двете страни спорят за собствеността върху няколко острова, зоните за проучване на газови находища в Източното Средиземноморие и за Кипър и кипърските териториални води и богатства в шелфа. Накрая се стигна дотам, че през май президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че за него премиерът на Гърция Кириякос Мицотакис вече не съществува, защото... Мицотакис бил договорил във Вашингтон изграждането на нови американски бази в Гърция.

Цената, на която Турция и Гърция искат да спазарят най-модерния боен самолет на "Локхийд-Мардин" е около 80 млн. долара на "парче", което го прави поне 3 пъти по-евтин от пет пъти по-вехтата българска F-16-ка

Румъния купува изтребители втора ръка от Норвегия

Румънското правителство реши през юни да купи 32 употребявани бойни самолети F-16 от Норвегия. Сделката включва също логистична поддръжка и допълнителен пакет от оборудване и услуги, предоставени от правителството на САЩ. Самолетите ще бъдат модернизирани в румънска фабрика и трябва да се използват поне 10 години като преходен период за придобиване на изтребители от пето поколение, като F-35.

Румъния разполага 17 самолета F-16, които закупи от Португалия, за да замени остарелите си МиГ 21. Само преди два месеца румънската армия спря целия си флот от МиГ 21 от съветската епоха след няколко инцидента. Оттогава полетите бяха възобновени, но само за мисии на въздушната полиция и за да могат пилотите да имат летателни часове.

Президентът Клаус Йоханис настоява за модернизиране на армията, за да подобри националната сигурност, защото "сегашната криза, създадена от Русия, не е само в Украйна и в Черно море, а  в цялото евроатлантическо пространство“.

Сърбия се снабдява от Русия и Китай

Сърбия е най-активно въоръжаващата се страна на Балканите и то още преди да избухне войната в Украйна през февруари. Между 2015 и 2021 г. разходите за отбрана на страната скочиха с около 70% до 1.4 милиарда долара годишно. Тя получи от Русия и Беларус общо 10 самолета МиГ-29. А Москва не само й подари 30 танка и бронетранспортьора, но й продаде евтино и тежко ефикасна система за противовъздушна отбрана. Освен това, докато ни е се натуткаме, Белград си напазарува обилно китайски дронове, руски хеликоптери и ракетни системи "Земя - въздух" от... Китай, Франция и Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във