Банкеръ Daily

Свят

Съседите продължават да ни засрамват

Всички наоколо се справят по-добре от нас с коронакризата

Сърбия успя да ваксинира и хиляди чужди граждани. Снимка: АП

Докато нашите управляващи се хвалят със заводи за ваксини, които съществуват само във фантазиите им, съседите ни все повече се отдалечават от нас в справянето с пандемията. Думкането в гърдите за успешния "български модел" може и да върши предизборна работа в София, Пловдив, Варна и Бургас, но обективната информация показва само едно: ако има български модел, той е във вечното ни влачене на опашката.

 

Докато се чудехме с чии ваксини митичният завод в Разград ще залее милата ни татковина, стана известно, че гръцкото правителство вече обсъжда с фармацевтични компании възможността в южната ни съседка да се произвеждат две ваксини - на "Модерна" и руската "Спутник V".

Вестник "Та неа" съобщи, че заради неясната ситуация с коронавируса и сериозните трудности в разпределението на ваксините, гръцкото правителство води преговори с чуждестранни производители за получаване на патенти и уточнява конкретните параметри на бъдещото сътрудничество. Властите също така са отправили запитвания към гръцки компании за възможностите им за производство на препаратите в техни филиали.

Вниманието е насочено към руската "Спутник V" и ваксината на "Модерна", тъй като "Пфайзер" и другите по-големи компании имат подразделения по целия свят и са в състояние да задоволят търсенето на техните препарати.

Основните трудности са

финансирането и получаването на съгласие

от компаниите, разработили ваксините и притежаващи патентните права. Едно от най-вероятните решения е създаване на консорциум с гръцка компания, която да поеме инвестицията.

Смята се, че само за изграждането на производствен капацитет са необходими от 100 до 200 милиона евро, както и голям брой висококвалифицирани кадри.

Срокът за реализация на подобен проект е в най-добрия случай от 12 до 18 месеца, и то при наличие на договор за доставка на суровини.

Решаващ фактор са и потенциалните купувачи на ваксината, доколкото към момента продажбите се осъществяват не на свободния пазар, а се уреждат чрез междуправителствени споразумения.

Жизнеспособността на инвестицията след пандемията също е източник на безпокойство, което действа като възпиращ фактор за целия проект, заявил пожелал анонимност представител на фармацевтична компания.

Е, дали трябва да правим изрични уговорки, че по тези сериозни въпроси в България нито имаше дебати, нито някой се престраши да коментира

смелото обещание на премиера Борисов,

че ей сега - след нищо и никакви си три месеца - започваме производство на милиони ваксини?

Междувременно Руският фонд за преки инвестиции съобщи, че е подписал споразумение с Института за ваксини "Торлак" за производството на "Спутник V" в Сърбия. То трябва да започне през месец май и се предвижда възможността ваксината да бъде изнасяна и в други южноевропейски държави.

"Производството на ваксината "Спутник V" в Института "Торлак" ще укрепи капацитета на страната ни за борба с пандемията от коронавируса и ще отвори нови перспективи за разпространението на тази ваксина в региона на Южна Европа", каза Ненад Попович, сръбският министър, отговарящ за иновациите.

Успоредно с подготовката за собствено производство,

Сърбия разшири имунизационната си кампания

и през последния уикенд ваксинира хиляди граждани на съседните Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Хърватия.

Босненски медии съобщиха за големи опашки на граничните пунктове между Босна и Сърбия в събота сутринта. Много граждани на Босна и на Северна Македония изразиха своята благодарност към Сърбия в социалните мрежи. В тези две балкански страни процесът на ваксинация срещу новия коронавирус е едва в началото си.

Сръбското правителство представи ваксинационната кампания като планирана мярка за активизиране на регионалните търговски връзки. Сръбската търговска камара сключи споразумения с партньорски организации за тази цел.

Гърция е все по-спокойна за туристическия сезон

Сърбия изпрати в региона послание за солидарност без никаква политика с ваксинирането на граждани от други държави, каза премиерът на страната Ана Бърнабич. Тя обясни, че Сърбия е трябвало да унищожи 20 000-25 000 ваксини на "АстраЗенека" заради изтичане на сроковете им на годност в началото на април. Вместо това, Сърбия решила да помогне на региона и затова е призовала граждани от съседните държави да се ваксинират.

Сръбският премиер съобщи, че

25 процента от пълнолетното население

на Сърбия са получили първата доза ваксина, а 16 процента са получили и втората доза.

Румънският премиер Флорин Къцу също се похвали, че 10% от населението на северната ни съседка, т.е. два милиона души, ще бъдат ваксинирани срещу COVID до края на март.

"Ако колкото се може повече от нас се ваксинираме, през есента ще се откажем от носенето на маски. Това са добри новини, които трябва да ни накарат да продължим да спазваме защитните мерки. Хайде да спазваме новите мерки, за да спрем нарастването на броя на заразените и да подобрим ситуацията в болниците. Само от нас зависи да се върнем към нормалността!", призова румънският премиер от профила си във Фейсбук.

Че

съседните страни са по-близо до нормалността,

показват и статистиките, публикувани на сайта www.statista.com.

Според тях Сърбия е на трето място в Европа по ниво на ваксиниране - с 34 поставени дози на 100 души население, и по този показател отстъпва само на Великобритания и Малта.

Гърция и Румъния са със средни стойности за континента – приблизително по 15 дози на 100 души, каквото е равнището в Германия и във Франция.

А на последно място в Европа, както всеки нормален човек може да се досети, е България - с едва 6.28 поставени дози на 100 души население.

Е, има и класация, в която убедително водим пред съседите – тази на COVID жертвите спрямо броя на населението. Но и това е особеност на българския модел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във